Кожна сім'я в Україні в середньому заборгувала за комуналку 4,2 тис. грн. У підсумку підприємства наймають колекторів та через суд забирають майно, вивішуючи списки боржників у під'їздах. В окремих випадках можуть навіть забрати квартиру.

Як повідомляє Obozrevatel українці, які не платять по рахунках, можуть позбутися свого майна. Комунальне підприємство має право через суд отримати рішення і через виконавців заарештувати і продати на торгах будь-яке майно — від телевізора до квартири.

Комунальні тарифи, скріншот: YouTube
Комунальні тарифи, скріншот: YouTube

Наприклад, запорожець Олексій Єфименко розповів, що торік його зупинила поліція і заявила, що його автомобіль знаходиться під арештом. Пізніше чоловік з'ясував, що через комунальний борг у квартирі, в якій він уже давно не живе, його авто могли забрати та відправити на штрафний майданчик. "Борг я відразу ж погасив. Там було 14 тисяч гривень. Виявилося, що брат, який живе в тій квартирі, роками ні за що не платив", – пояснює Єфименко.

Через заборгованість можна зовсім позбутися свого майна. Як стверджує у коментарі виданню юрист Олександр Плахотнік, випадки продажу квартир в Україні були, проте це скоріше рідкість. Щоб стягнути нерухомість, розмір боргу повинен складати як мінімум 20 мінімальних зарплат, зараз це 94,4 тис. грн.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"Формування боргу за несплату за житлово-комунальні послуги може призвести до того, що після досягнення умовного психологічного бар'єра, який встановлюється постачальником послуги, він може ініціювати судове провадження. На предмет стягнення з боржника цієї заборгованості", – попередив експерт.

Комунальні тарифи, скріншот: YouTube
Комунальні тарифи, скріншот: YouTube

Проте, як зазначається, у жодного комунального підприємства немає ресурсу для того, щоб судитися з усіма своїми боржниками. Частину комунальних послуг неможливо відключити без доступу до квартири, інші (опалення) взагалі заборонено обмежувати. Підприємства використовують і інші методи боротьби з боржниками. Наприклад, вивішують на будинках списки боржників та погрожують відключеннями. А деякі навіть наймають колекторів.

Київський водоканал у коментарі ЗМІ зазначив: "Компанія змушена звертатися до послуг професійних організацій для збільшення ефективності своєї роботи. Відповідні дії будуть застосовувати лише до так званих злісних неплатників, чий борг перевищує 1000 грн або які не здійснювали оплату за спожиті послуги понад рік".

Повідомляється, що попри карантин, коли мільйони українців тимчасово втратили дохід, заборгованість по комуналці не зросла. Згідно з даними Держстату, у квітні минулого року за газ українці накопичили 29,5 млрд грн, а станом на квітень цього року – 25,6 млрд грн.

Якщо борг розділити на всі родини, виявиться, що кожна заборгувала лише за газ в середньому 1718 грн. За гарячу воду і опалення борг склав 20,5 млрд грн, електроенергію – 5,9 млрд грн, воду – 5,3 млрд грн, утримання будинків – 4,9 млрд грн, вивіз сміття – 1 млрд грн. Відповідно, середній борг на сім'ю за станом на кінець квітня склав 4,2 тис. грн.

Комунальні тарифи, скріншот: YouTube
Комунальні тарифи, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, бив і знущався з вірян — пастора Мунтяна звинуватили у вживанні наркотиків і зовсім не святому житті

Як повідомляв портал "Знай.ua", у США невідомий чоловік на автомобілі в'їхав у натовп протестувальників, не обійшлось без стрілянини

Також "Знай.ua", на Донбасі частково відновлять роботу пунктів пропуску, кому дозволять перетинати лінію розмежування. В районі ООС частково відновлюється робота КПВВ