В Україні є дуже багато цікавих та красивих місць, зокрема, на території мальовничого Поділля. Тут можна насолодитися багатовіковими дністровськими каньйонами, дивовижними печерами, старовинними подільськими фортецями та замками.

Десять найвідоміших місць на Поділлі пропонує відвідати "УП".

1. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область

Стара частина міста є справжньою перлиною Поділля. Передусім уваги заслуговує стара фортеця — поєднання замку і скель каньйонів річки Смотрич має дивовижний вигляд. У Кам'янці-Подільському також можна добряче розважитися — безстрашним туристам пропонують покататись на тарзанці по Смотрицькому каньйону та полазити з альпіністським спорядженням по його скелях.

Обов'язково варто зазирнути у костел Павла і Петра, який є рідкісним поєднанням католицької архітектури та мусульманського мінарету заввишки в 40 метрів — він залишився тут у спадок від турецьких завойовників.

Кам'янець-Подільський, скріншот: YouTube
Кам'янець-Подільський, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

2. Хотинська фортеця, Хотин, Чернівецька область

Хотинська фортеця знаходиться за 25 кілометрів від Кам’янець-Подільського. Впродовж століть завдяки вигідному розташуванню на березі Дністра вона служила надійним захистом. Фортеця пережила численні бої — тут воювали Богдан Хмельницький, Петро Дорошенко, Дмитро Вишневецький і війська польської Речі Посполитої та Османської імперії.

Хотинська фортеця, скріншот: YouTube
Хотинська фортеця, скріншот: YouTube

3. Дністровське море, Бакота

За 40 кілометрів від Кам’янець-Подільського неподалік від смт Стара Ушиця є неймовірне місце – Бакота. Колись тут була столиця княжого Пониззя. Однак 1981 року, у зв’язку з будівництвом Новодністровської ГЕС населення виселили у сусідні міста, а саме село затопили. Зараз Бакота є частиною заповідника "Дністровські товтри". Тут також знаходиться справжній печерний монастир XXI століття.

Бакота, скріншот: YouTube
Бакота, скріншот: YouTube

4. Субіч, Хмельницька область

Субіч – ще одне місце, звідки відкриваються неймовірної краси пейзажі. Його ще називають "молодшим братом" Бакоти. Він розташований за 30 кілометрів від Кам'янця-Подільського. У цьому місці каньйон Дністра зустрічається з Товтрами, а також розташований печерний монастир XV століття. А неперевершений вид відкривається з вершини Говда.

Субіч, Хмельницька область, скріншот: YouTube
Субіч, Хмельницька область, скріншот: YouTube

5. Кришталева печера, Кривче, Тернопільська область

Свою назву печера отримала завдяки кристалам білого, кремового та рожево-бурштинового кольорів гіпсу, який покриває її стіни. Село розташоване за 60 кілометрів від Кам’янця, неподалік містечка Борщів. Печеру відкрили ще у 18 столітті, однак повноцінно розвідали лише у 60-70-х роках минулого століття. Досліджена довжина складає 23 км, однак туристичний маршрут має протяжність 2,5 км, що займе приблизно 1,5 години. Всередині печери досить прохолодно — близько +11°C.

Кришталева печера, Кривче, скріншот: YouTube
Кришталева печера, Кривче, скріншот: YouTube

6. Місто дністровського кола, Заліщики, Тернопільська область

Місто розташоване на межі Тернопільської та Чернівецької областей. Найбільше враження на вас справить його панорама. Населений пункт лежить на лівому березі Дністра, але в такому місці, де річка робить дивовижний віраж. Їхати слід у сусіднє село під назвою Хрещатик, в якому знаходиться кілька оглядових майданчиків та відкривається неймовірний вид на Заліщики.

Заліщики, скріншот: YouTube
Заліщики, скріншот: YouTube

7. Давній млин, Сатанів, Хмельницька область

Щодо походження назви селища, де протікає річка Збруч, історики сперечаються досі. Сатанів знаходиться в 70 кілометрах від Кам’янець-Подільського. Тут переплелись долі народів, оскільки свій вклад в розвиток селища внесли українці, поляки та євреї.

У минулому маленький Сатанів був одним з "найбільш єврейських" населених пунктів України. Тут є відреставрована синагога-фортеця та древній кіркут з різьбленими надгробними плитами. У Сатанові заслуговують уваги руїни місцевої фортеці та в'їзна міська брама, а також старий водяний млин 19 століття.

Містечко Сатанів, скріншот: YouTube
Містечко Сатанів, скріншот: YouTube

8. Галицьке Поділля, Чортків, Тернопільська область

Назву цього міста дехто пов’язує з "чортівщиною". У цьому контексті згадують злого язичницького Чорнобога або Чортову долину, однак у істориків є й інші версії. З руїн місцевого замку відкривається чудова панорама на місто. Однак найбільшу увагу привертає Костел святого Станіслава, що височіє у самому центрі міста.

Костел у Чорткові, скріншот: YouTube
Костел у Чорткові, скріншот: YouTube

9. Палацово-парковий ансамбль, Самчики, Хмельницька область

Один з найкращих парків на Поділлі знаходиться в селі Самчики, в 60 кілометрах на північ від Хмельницького. У неймовірно красивому парку, площею близько 18 га, росте 200 видів кущів і дерев, деяким з них понад двісті років. Посеред парку знаходиться невеличкий палац з п'ятьма залами. Наприклад, у Японському кабінеті досі зберігся автентичний паркет, який виготовили німецькі майстри, та фрески, які наразі залишилися єдиною пам'яткою європейського орієнталізму початку XIX століття в Україні.

Самчики, Хмельницька область, скріншот: YouTube
Самчики, Хмельницька область, скріншот: YouTube

10. Замок при воді, Старокостянтинів, Хмельницька область

Поряд з Самчиками знаходиться місто Старокостянтинів. У цьому мальовничому місті на березі широко розлитих річок Случ та Ікопоть, розташований родовий Замок князів Острозьких. Його збудували разом з містом ще у 16 столітті на мисоподібній ділянці при злитті річок Случі й Ікопоті. Зараз він знаходиться у досить занедбаному стані. Увагу варто звернути й на набережну вздовж річки Ікопоть з химерними скульптурами казкових персонажів.

Замок князів Острозьких у Старокостянтинові, Хмельницька область, скріншот: YouTube
Замок князів Острозьких у Старокостянтинові, Хмельницька область, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зростання цін, курс долара та інше — що найбільше непокоїть українців, результати опитування

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці залишаться без пенсій? У Мінсоцполітики попросили додаткові 15,2 млрд. грн. для виплат

Також "Знай.ua" писав, скасовані рейси під час карантину — чи зможуть українці повернути свої гроші