На Луганщині, незважаючи на важку обстановку з російською окупацією, продовжують зберігатися патріотичні настрої у вихованні школярів, і це не може не радувати. Кореспондент Hromadske.ua Іван Бухтіяров побував у трьох навчальних закладах-школах Лисичанська та Сєвєродонецька, а також у кадетському ліцеї в Кремінній. Метою було дізнатися, як проходить День знань у цих школах, чи прийшли на уроки учні, чи залишилися на домашньому навчанні, і якою мовою нині говорять школи на окупованих територіях. Про це-в ексклюзивному матеріалі видання.

Лисичанськ

Першокласники і вчителі в 14 школі стоять, дотримуючись соціальної дистанції

"Шановні вчителі, зніміть захисні окуляри! І діти теж! Зніміть захисні окуляри і надіньте маски!"- дає останні настанови вчитель у чотирнадцятій школі Лисичанська.

Замість 60 вчителів, 866 учнів і безлічі батьків, на лінійці стоять тільки одинадцятикласники і два десятки вчителів. Всі вони на відстані півтора метрів один від одного - карантинні вимоги.

"Цей рік для нас незвичайний, тому школі сьогодні 30 років. Я, як учитель і як завуч прийшла сюди з першого дня. У мене таке відчуття зараз, як ми відкриваємо нову школу. І вона дійсно нова-дах повністю утеплений, відремонтований, замінена система опалення, утеплені вікна, стіни, фундамент, підвал »,- каже директор школи Людмила Стрельцова.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Сьогодні для нас незвичайне 1 вересня. Не тільки тому, що ми йдемо в одинадцятий клас, а й тому, що ми можемо побачити нашу школу в абсолютно новому вигляді. Ми дуже щасливі і сподіваємося, що це стане новим поштовхом і натхненням для нових досягнень і поліпшення наших оцінок», - розповідає учениця Валерія.

Сєвєродонецьк

У школі №10 міста Сєвєродонецька — імпровізована лінійка, на якій було близько дванадцяти учнів і троє вчителів.

"По правді кажучи, не дуже полювання / писати контрольні та Класні роботи", - з трагічним відтінком в голосі говорить учениця першого класу.

"Мені дуже не вистачало спілкування з вчителями віч-на-віч. Адже навіть через камеру це важко, і іноді вони не можуть щось пояснити",-розповідає учениця 11-го класу Софія Солодухіна, яка планує стати вчителькою української мови та літератури.

Як і в інших школах, уроки тут триватимуть 30 хвилин замість 45. Так, заняття закінчуватися не пізніше дванадцятої години.

Кремінна

"Увага! Загальна команда: сідай! » - голосно командує полковник і двісті кадетів охоче сідають на футбольне поле. Голова облдержадміністрації, який має відкрити поле, трохи запізнюється, і юнакам дають відпочити.

"Це не вам команда була-прапор завжди стоїть!» - звертається полковник до трьох кадетів в з прапором ліцею. Ті трохи здивовано, але швидко піднімаються.

Полковник - це директор Луганського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою " Кадетський корпус ім. героїв Молодої Гвардії " Валерій Ембаков.

«Цього року ми випустили 91 учня, і 84 хлопці вже в погонах, вже присягнули, - розповідає він. - Ну а хто, як не луганчани, мають свою землю захищати. 30-40 км до лінії розмежування. Ці хлопці хочуть захищати Україну. Україна, а не окремі райони Луганської області, не «Автономну Республіку Донбас".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, професор, який передрік пандемію, розповів про синдром covid-стресу.

Як повідомляв Знай.uа, навчання під час пандемії-які заходи вживаються в школах різних країн світу.

Знай.uа писав, у США знайшли першу білку, яка запустила епідемію бубонної чуми.