Зараз приводів для раптового зростання долара восени 2020 року немає. Гривня може обвалитися через політичну кризу або чергове посилення карантину в країні.

Про це повідомили фінансові аналітики, передає РБК-Україна.

На думку фахівців, напередодні місцевих виборів в Україні влада мало зацікавлена в потрясіннях економічного характеру.

Під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх ринкових факторів гривня до кінця 2020-го буде поступово слабшати, але залишиться в межах курсу 27-30 грн/долар.

Однак є ряд факторів, на які слід звернути увагу. Це традиційно високі фіскальні виплати наприкінці року. Глава департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Сергій Ніколайчук заявив, що вони можуть побити всі рекорди, враховуючи план з дефіциту бюджету майже в 300 млрд грн.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

курс валют, фото Pxhere
курс валют, фото Pxhere

Також тиск на курс можуть чинити нерезиденти, які продовжують виходити з гривневих ОВДП з конвертацією у валюту. З початку 2020 року їх частка в загальному обсязі внутрішніх держпаперів зменшилася з 110 до 87 млрд грн, зазначив начальник департаменту персональних банківських послуг UKRSIBBANK BNP Paribas Group Ігор Левченко.

Повільний прогрес у проходженні першого перегляду програми з МВФ і отриманні наступного траншу не сприятиме поліпшенню настроїв інвесторів, упевнений Ніколайчук.

Крім того, курс, за словами аналітика інвесткомпанії Concorde Capital Євгенії Ахтирко, може виявитися вище очікуваного, якщо валютний ринок буде піддаватися впливу поганих новин. Наприклад, як це було у зв'язку з панікою на світових ринках з приводу пандемії навесні або влітку, у зв'язку з відставкою голови Нацбанку, а також кількох необережних заяв Кабміну.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, за оцінками провідних світових банків у 2021 році очікується падіння курсу долара на світових ринках.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні американська валюта в 2020 році, в середньому, триматиме позначку в 28,85 гривень за одну американську купюру. А ось під кінець року - 29,5 гривень за долар.

Також портал Знай.uа писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки.