В Україні хочуть врегулювати роботу ріелторів і запровадити нові правила куплі-продажу нерухомості. Про це йдеться у законопроєкті №3618 "Про ріелторську діяльність" який планують прийняти до кінця 2020 року.

Читайте Знай в Google News!

Про можливі зміни в українському законодавстві пише видання "ШоТам".

На даний момент в Україні діяльність посередників нічим не регламентована, і в цій сфері працює багато різних людей, які за фактом просто розміщують оголошення в інтернеті і проводять покази житла. Особливої кваліфікації для цього не треба, однак за свої послуги вони отримують відсоток: за договір про оренду - 50% від щомісячної оплати, при купівлі-продажі - 3-5% від угоди.

Покупка квартири, скріншот: YouTube
Покупка квартири, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Законопроектом в країні пропонують запровадити інститут брокерства. Брокери будуть зобов'язані внести нерухомість в Єдину інформаційну базу даних і скласти паспорт об'єкта нерухомості. Тільки після цього квартиру можна буде продати. Нотаріуси зобов'язані будуть перевірити достовірність інформації в базі. Розміщувати оголошення про квартири також буде мати право тільки брокер. Контролювати роботу таких посередників буде Фонд Держмайна. Їх розділять на дві категорії: брокер і агент з нерухомості.

Підготовкою фахівців буде займатися Національна федерація у сфері ріелтерської діяльності, яку тільки планують створити. Всі брокери будуть внесені до спеціального реєстру. Кожні три роки брокерам доведеться підтверджувати свою кваліфікацію і складати іспити.

Які будуть штрафи за нелегальну роботу

Консультанти, ріелтор, агенти - все посередники, які будуть працювати без сертифіката, змушені будуть заплатити штраф від 8500 до 17 тисяч гривень. Повторне порушення - від 17 до 34 тисяч гривень плюс конфіскація отриманих заробітків.

За розміщення оголошення від нелегального ріелтора - штраф на користь Національної федерації в 10-кратному розмірі мінімальної зарплати (з 1 вересня - 5000 гривень).

Самі нинішні ріелтори виступили проти цього закону. Вони вважають, що потрапити в реєстр буде непросто, а іспити буде здати складно.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Тільки з рієлтором – в Україні хочуть заборонити особисто продавати та здавати власну квартиру.

Як повідомляв портал Знай.ua, Дніпрянам заборонили продавати квартири без посередників - у Зеленського приголомшили новим законом.

Також Знай.ua писав, що У Дніпрі "чорні ріелтори" віджимали квартири у наївних стареньких.