У вересні українці відзначають одне з найважливіших свят в православ'ї – Різдво Пресвятої Богородиці. Ми зібрали всю найважливішу інформацію про історію, традиції, прикмети і заборонах цього свята.

Коли відзначають свято?

Різдво Пресвятої Богородиці є двунадесятих святом – тобто воно входить в число 12 найбільш важливих днів у календарі православних християн. Його святкують щороку 21 вересня.

Історія свята

Згідно з легендою, Іоаким і Анна жили в Назареті. Подружжя тривалий час не могло зачати дитину і в підсумку вже втратило надію, що вони коли-небудь стануть батьками.

Одного разу, в велике єврейське свято, Іоаким прийшов в храм, щоб принести Господу жертву. Однак священнослужитель не прийняв дари, сказавши Йоакиму, що у нього немає дітей, а значить – він не благословенний Богом. І тоді чоловік відправився в пустелю, щоб молити Всевишнього про дарування потомства.

Анна, дізнавшись про вчинок чоловіка, стала також молитися Небесам. В цей час до неї з'явився ангел і сказав, що Бог почув її молитви і що родині буде дарована благословенна дочка, яка стане вищою за всіх земних жінок. Також посланник сказав, що дівчинку потрібно назвати Марія.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В Ізраїлі є православний храм, присвячений святій Анні, матері Діви Марії. Під будівлею розташована печера – згідно з переказами, саме тут знаходилася частина будинку Іоакима і Анни, в якому і народилася мати Господня. За іншою версією, цей будинок знаходиться в 100 метрах від церкви – в місці, де зараз побудована католицька базиліка.

Рождество Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Традиції та звичаї свята

На Різдво Богородиці кожен православний повинен не тільки сходити до церкви, а й здійснити кілька обов'язкових обрядів. Розповідаємо докладніше про них.

21 вересня здавна вважається жіночим святом – у Святої Марії просять заступництва, позбавлення від недуг і, звичайно, захисту для дітей. Вважається, що молитви до Матері Господньої мають в цей день особливу силу.

Для тих сімейних пар, у яких немає дітей, особливо актуально в цей день молитися про народження дитини.

Вважається, що якщо дівчина вмиється ранковою росою до сходу сонця, то її точно посватять в цьому році. А щоб бути здоровим і сильними кожен повинен спалити свій старий одяг.

Забруднили руки? Не поспішайте засмучуватися, адже на Різдво Пресвятої Богородиці – це дуже хороший знак. Ймовірно, ви скоро отримаєте вигідну пропозицію, пов'язану з грошима.

Якщо дівчина вмиє обличчя до сходу сонця водою з річки або озера, то вона зможе зберегти свою молодість і красу ще багато-багато років. А для міцного здоров'я дітей обливали крижаною водою на порозі будинку.

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Рождество Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Народні прикмети

Також на свято 21 вересня існує ряд давніх прикмет, завдяки яким люди пророкували майбутнє. Пропонуємо зробити це і вам.

Вважається, якщо погода на Різдво буде сонячною, то і вся осінь буде теплою і ясною. А ось похмуре небо – провісник скорих холодів і дощів.

Якщо вранці 21 вересня йде сильний дощ – то опади жди ще 40 днів, а зима при цьому буде дуже морозною.

Якщо яскраве сонце вранці швидко висушує росу на траві – не варто чекати багато снігу взимку.

Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Різдво Богородиці: джерело: YouTube
Рождество Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Заборони свята

На Різдво Пресвятої Богородиці, як і на більшість інших православних урочистостей, існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не накликати на себе гнів Небес.

Зокрема, категорична заборона накладається на роботу по дому – прибирання, шиття, прання, прасування або ремонт слід перенести на інший день. Адже православні торжества створені для того, щоб людина могла відійти від мирської суєти і подумати про духовне.

При цьому варто пам'ятати, що зустрічати це важливе свято в брудному будинку категорично не можна – так ви покажете неповагу до Господа.

На свято Різдва не можна лаятися і лихословити – вся негативна енергія обов'язково повернеться назад подвійною силою.

Крім того, 21 вересня є пісним днем, тому святкове меню повинно відповідати цьому правилу.

Різдво, фото: паранормальных явлениях
Різдво, фото: паранормальных явлениях
Рождество Пресвятой Богородицы, фото: pixabay

Молитва на Різдво Пресвятої Богородиці

***
О, Прєсвятая Владычицє, Христа Спаситєля нашєго Богоизбранная Мати, у Бога святыми молитвами испроєнная, Богу посвящєнная и Богом возлюблєнная! Кто Тєбє нє ублажит или кто нє воспоєт, Твоєго прєславного рождєства. Рождєство бо Твоє бысть началом спасєния человєков, и мы, сєдящии во тмє согрєшєний, зрим Тя, Неприступного Свєта жилищє. Сєго ради витєйствующий язык нє можєт пєснословити Тя по достоянию. Пачє бо сєрафим возвысилась єси, Прєчистая. Обачє приими от нєдостойных раб Твоих нынєшнєє похвалєниє и нє отрини мольбы нашєя. Твоє вєличиє исповєдуєм, Тєбє во умилєнии припадаєм и скорую в заступлєнии чадолюбивую и благоусєрдную Матєрь дєрзновенно просим: умоли Сына Твоєго и Бога нашєго даровати нам, много согрєшающим, искрєннєє покаяниє и благочєстноє житиє, да возможєм творити вся Богу угодная и душам нашим полєзная. Вознєнавидим вся злая, укрєпляємии Божєствєнною благодатию во благом произволении нашєм. Ты нєпостыдная надєжда наша в час смєрти, даруй нам христианскую кончину, бєзбєдноє шєствиє на страшных мытарствах воздушных и наслєдиє вєчных и нєизрєчєнных благ Царствия Нєбєснаго, да со всєми святыми нємолчно исповєдуєм Твоє о нас заступлєниє и да славим єдинаго Истиннаго Бога, во Святєй Троицє покланяємаго, Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.

***
Прєблагословєнная Дєво Мариє, Царице нєбєсє и зємли, Твоєму чудотворному образу припадающє, умиленно глаголєм: прєзри милостиво на рабы Твоя и Твоим всєсильным ходатайством нєспосли коємуждо потребная. Вся вєрныя чада Святыя Цєркви спаси, невєрныя обрати, заблуждших на путь правый настави, старость и слабость сил поддєржи, юных в вєрє святой возрасти, мужєство ко благу направи, грєшников к покаянию привєди и всєх христиан мольбы услыши, болящих уврачуй, скорби утоли, путєшєствующим спутєшєствуй. Ты вєси, Всємилостивая, яко нємощны, яко грєшнии, яко озлобляєми и нєдостойни прощєния Божия, обачє буди нам в помощь, да ни коим грєхом самолюбия, соблазна и дєавольского прєльщения прогнєвляєм Бога: Тя имамы Прєдстатєльницу, Ижє нє отринєт Господь. Ащє бо восхощєши, вся даровати нам можєши яко благодатный источник, вєрно поющим Ти и прєвозносящим прєславноє Твоє рождєство. Избави, Владычицє, грєхопадєний и бєд всєх, благочєстно призывающих святоє имя Твоє и покланяющихся чєстному образу Твоєму. Ты бо молитвами бєззакония наша тунє очищаєши, тємже Тєбє припадаем и паки вопиєм: отжєни от нас всякаго врага и супостата, всякия напасти и губитєльнаго нєвєрия; молитвами Твоими, подающи дожди благоврємєнны и зємлє обильное плодоносиє, вложи в сєрдца наша страх Божєствєнный ко исполнєнию заповєдєй Господних, да всє тихо и мирно поживєм во спасєниє душ наших, во благо ближних и во славу Господа, Ему бо, яко Творцу, Промыслитєлю и Спаситєлю нашєму всякая подобаєт слава, чєсть и поклонєниє, нынє и присно и во вєки веков. Аминь.