79 років тому в Бабиному Яру німці, що окупували тоді Київ, почали розстрілювати євреїв. Пізніше — пацієнтів психіатричних лікарень, ромів, радянських військовополонених і українських націоналістів. За різною інформацією, у Бабиному Яру вбили від 70 до 200 тисяч людей.

Читайте Знай в Google News!

У світі є понад 60 музеїв Голокосту, найвідоміший серед них — Національний меморіал Катастрофи й героїзму "Яд Вашем", пише hromadske.

Родичі тих, хто загинув у Бабиному Яру або ж врятувався від розстрілів, складають картину історії по пазлах. Рідні розповідають історії, які було не заведено згадувати навіть у вузькому колі сім’ї. Зокрема, про пам’ять і те, як вона поступово втрачається. Про те, як люди через покоління її шукають, зберігають та вшановують.

Володимир Пронічев про свою маму Діну Пронічеву

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Володимир живе в одному зі спальних районів Києва. Він давно на пенсії, але на розмову проводить нас у свій маленький кабінет. У ньому фортепіано, тренажер, комп’ютер, нагороди, фотографії та безліч дрібниць на поличках. Над стареньким диваном висить портрет молодої жінки, матері Володимира, — Діни Пронічевої. У 1941-му вона врятувалася від розстрілів у Бабиному Яру, а в 1946-му виступила свідком на Київському процесі, після якого стратили декількох німецьких офіцерів.

Бабин Яр, фото Нromadske
Бабин Яр, фото Нromadske

Матір Володимира Пронічева Діна у 1941-му врятувалася від розстрілів у Бабиному Яру. Згодом її спіймало гестапо, але врятував поліцай, який виявився партизаном.

"Про те, що біля мене, дворічного хлопчика, стріляли німці, щоб виманити маму з будинку, я дізнався в 15 років від сусідки. Мама тоді мене виміняла в німців на золоту обручку".

Володимир детально переповідає історію своєї мами, зазначаючи всі деталі. Їх він знає з книги Анатолія Кузнєцова "Бабин Яр" і з виступів матері на процесі. Синові вона про розстріли й переховування майже не розповідала.

Артур Рудзицький про прадіда, його доньку і внучку з родини Фаєрманів та про прабабусю і діда з родини Вайсблатів

"Ви уявляєте, декілька тижнів тому я випадково знайшов серед документів листа. У ньому йдеться, що мого прадіда розстріляли 11 жовтня, — Артур Рудзицький дістає з файлу жовтий папірець, складений трикутником, обережно розгортає його. — Ось що наша родичка в 1944-му пише зі звільненого Житомира в евакуацію в Самарканд: "Дорога Рахіль, 11 жовтня минає три роки, як твого батька схватили на вулиці гітлерівці та разом з іншими нещасливцями розстріляли в Бабиному Яру".

Чоловік, про якого йдеться в листі, Бер Фаєрман, не встиг виїхати з Києва з початком війни. Разом з донькою Фані та семирічною онукою Лялею їх розстріляли.

Бабин Яр, фото Нromadske
Бабин Яр, фото Нromadske

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше археологи натрапили на середньовічний шедевр у простій глибинці.

Як повідомляв портал Знай.ua, на Тернопільщині біля костелу знайшли трупи священика, дівчини та дитини.

Також Знай.ua писав, що українські археологи відкопали пляшку часів Османської імперії - ось з чого Сулейман поїв вином Роксолану.