Зараз багато говорять про досягнення колективного імунітету як заходу для подолання пандемії COVID-19. Що наразі про це відомо?

Про те, що ж таке колективний імунітет і як його отримати, розповіла колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

Читайте Знай в Google News!

Колективний імунітет - це коли переважна кількість людей в громаді стійкі до певного збудника хвороби. Його набуття є важливою умовою не-поширення інфекції. Що більше людей мають імунітет до збудника інфекції, то менші ризики її поширення та виникнення спалахів.
Його можна досягти двома шляхами: завдяки вакцинації та якщо значна частина людей перехворіє та отримає антитіла до збудника природним шляхом.

Карантин, фото: Іnstagram
Карантин, фото: Іnstagram

"Наприклад, аби досягти колективного імунітету проти кору (його репродуктивне число становить приблизно 12-18), потрібно, щоб було вакциновано близько 92-94% населення. Решта 5% будуть захищені тим, що кір не пошириться серед людей, які матимуть від нього захист вакциною, а отже буде низька ймовірність, що вони матимуть контакт зі збудником. Для поліомієліту з меншим репродуктивним числом поріг досягнення колективного імунітету становить близько 80%", - зазначає Супрун.

Яким цей поріг є для COVID-19? Вірус поки вивчають, тож ці дані ще доповнюються та не є остаточними. Наразі відомо, що репродуктивне число вірусу SARS-CoV-2 складає від 2 до 3,2.
При такому рівні від 50% до 67% населення потребуватиме вироблення імунітету, або перехворівши, або через щеплення вакциною.
Аби колективний імунітет зберігався, потрібно, щоб відповідна кількість населення мала антитіла, тобто зберігала імунітет до збудника. Наразі невідомо скільки саме зберігаються антитіла після хвороби на COVID-19, є дуже різні дані і це питання ще вивчають.
Утім, очевидно, що одужання після хвороби не дає пожиттєвий імунітет, і скоріше за все захист антитілами від повторного інфікування є нетривалим.
Є реальний кейс міста, який “досяг” колективного імунітету через кількість людей, які перехворіли та отримали антитіла. Це бразильське місто Манаус.
У травні його накрив неймовірно потужний спалах COVID-19. У місті з населенням у понад 2 мільйона померло близько 4 тисячі людей, при тому що в ньому налічувалося всього 6% населення віком старше за 60 років. Тож велика кількість смертей припала саме на людей молодшого віку. Смертність сягнула майже 0,25%. За підрахунками, у порівнянні з минулим роком вона була вищою у 4,5 рази (на початку травня). У реальному житті це була катастрофа — медична система зазнала колапсу, через кількість смертей поховання робили в спільних могилах та готували частину з них у лісі, бо місця на кладовищах не було. Мало не в кожній родині міста хтось помер.
На піку спалаху вірусом SARS-CoV-2 було інфіковано понад 44-52% населення одночасно. Вважають, що близько 66% населення міста перехворіло. За кілька місяців (до кінця серпня) спалах буквально стих — в рази зменшилася кількість нових кейсів та смертей. Ця тенденція спонукала деяких дослідників припустити, що Манаус досяг колективного імунітету і це, ймовірно, уповільнило поширення вірусу. Це результати дослідження, яке поки опубліковано в препринті.
Що у цьому місті відбувається зараз? Знову поступове збільшення кейсів та смертей, що наводить на висновки, що з вірусом SARS-CoV-2, колективний імунітет, здобутий такий шляхом, не працює. Ціна за такий імунітет — тисячі смертей. Зрештою, йдеться не лише про смертність. COVID-19 може спричинити довготривалі наслідки, фінансові втрати та ментальні проблеми. У цьому місті майже 60 тисяч людей з цим стикнулися.
Тож єдиним реальним способом зупинити поширення вірусу є досягнення колективного імунітету завдяки вакцинації. Імунітет населення, здобутий завдяки вакцині, зможе кардинально зменшити захворюваність та спинити пандемію. Вакцини вже довели свою спроможність буквально знищувати хвороби, які колись лякали весь світ, — це натуральна віспа і поліомієліт, який скоріше за все буде також скоро подолано.
Поки нам залишається набратися терпіння і дотримуватися заходів безпеки, аби зменшувати поширення вірусу — носіння масок, дотримання фізичної дистанції, гігієни рук, тестування, ізоляція інфікованих вірусом людей та турбота про ментальне здоров’я одне одного.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Супрун попередила про фатальні наслідки самолікування Covid-19

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун дала пораду, як правильно "достукатися" до алкоголіка

Також Знай.ua писав, "мовний булінг" в одеській школі розлютив Супрун