Їжа з високим вмістом жирів і цукру під час вагітності підвищує ризик розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ) у ще ненародженої дитини.

До такого висновку прийшли вчені з Кінгс-коледжу і Брістольського університету в ході досліджень. СДУГ - неврологічні-поведінковий розлад, яке виражається в труднощах концентрації уваги і імпульсивності в ранньому віці. 40% таких випадків супроводжується іншими порушеннями поведінки. Через це дитина пізніше починає тримати голову і ходити.

Вчені провели генетичний аналіз груп дітей з розладами поведінки - 83 людини і без них - 81 особу. З'ясувалося, що харчування матерів призвело до змін на генному рівні. Один з таких генів активно впливає на розвиток пухлин різного походження, наприклад раку легенів, лейкозі і раку товстого кишечника.

Він також бере участь у розвитку мозочка і гіпокампу, який у дітей з СДУГ більше на 7%. Ці зміни регулювали їжею з високим вмістом жирів і цукру в раціоні матерів.

"Ці результати показують, що пропаганда здорової перед пологової дієти, в кінцевому рахунку, знизить ризик розвитку СДУГ та інших проблем зі здоров'ям дітей", - сказав доктор Едвард Баркер.

Він додав, що вчені планують розділити жири на "корисні" і "шкідливі" для вагітних. До перших відносяться омега-3 жири, які містяться в більшості рослинних масел і риб'ячому жирі, а також жири в волоських горіхах і м'ясі курки.

Підготував: Олександр Майер