Кавун – надзвичайно смачна, надзвичайно соковита і улюблена з дитинства ягода. Кожен дорослий пам'ятає, якою насолодою було в дитинстві зануритись по самі вуха в смачну м'якоть кавуна. І яким здивуванням було дізнатись, що такий великий кавун – це ягода.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяАле всі ми сьогодні дорослі, і нам добре відомо, що в наших широтах ця ягода дозріває в середині серпня. Однак, дозрівання кавунів іноді прискорюють вирощуванням в теплиці або під плівкою. І саме тут виникає небезпека. Адже при натуральному зростанні ця ягода може очиститись від нітратів і добрив до моменту дозрівання і не нести ніякої небезпеки нашому здоров'ю.
Але якщо дозрівання кавуна прискорити, то нітрати можуть залишитися в кавуні і разом зі смачною м'якоттю потрапити в наш організм.
Читайте також: Улюблені літні продукти можуть зашкодити здоров'ю
Саме тому про небезпеку ранніх кавунів лікарі говорять уже давно. Адже нітрати, потрапляючи в організм людини, дратують слизову, викликаючи нудоту, блювоту і діарею. Через те, що нітрати сприяють окисленню гемоглобіну, це може привести ще й до кисневого голодування.
Щоб уникнути таких неприємних захворювань, кавуни краще купувати вчасно – тоді, коли вони в нормальному режимі дозрівають, тобто з другої половини серпня.
Слід також пам'ятати, що кавуни дуже добре вбирають важкі метали, тому їх краще не купувати біля доріг.