Росія вийшла на новий рівень агресії, атакувавши українські катери в Азовському морі. "Знай.ua" публікує хроніку подій.

Вранці 25 листопада прикордонники країни-агресора на своєму кораблі протаранили буксир українського військового флоту.

Увага! Відео містить ненормативну лексику! (18+)

3:58 - малий Броньований артилерійський катер ВМС України "Бердянськ" зв'язується з береговим постом Федеральної служби безпеки Росії і морськими портами Керч і Кавказ і доповідає, що збирається пройти через Керченську протоку, прямуючи до Маріуполя. Як говорить Міноборони України, інформація була отримана, але відповіді не надійшло.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

4:07 - зафіксовані переговори диспетчера порту Керч "БЕРЕГ-23" з кораблем російського Чорноморського флоту "Суздалец". Була передана інформація про виявленні українських військових кораблів. Але, як стверджує Міноборони, диспетчери портів Керч та Кавказ вели контакт лише з російським флотом, а виклики кораблів українських ВМС залишилися без відповіді.

9:39 - Міноборони України доповідає про агресію з боку російського флоту. Зокрема, під час переходу Керченської протоки агресивні дії вчинили Прикордонні кораблі РФ типу "Соболь", "Дон", катери типу "Мангуст" і "Суздалець". Саме прикордонний корабель "Дон" взяв на таран український рейдовий буксир. В результаті інциденту в кораблі пошкодився головний двигун, обшивка і леєрне огородження, рятувальний пліт був загублений.

13:12 - Міноборони України доповідає, що були зафіксовані два ударних російські вертольоти КА-52, які заходили на бойовий курс із захопленням на супровід бортовими системами управління зброєю катерів ВМС України.


Позиція Росії


ФСБ РФ заявляє, що українські кораблі перетнули російський кордон і увійшли в територіальні води РФ. До того ж, в ФСБ РФ відзначають, що у них не було заявки на прохід українських кораблів і вони НЕ були в графіку входу.
"Сьогодні вранці близько 7:00 за московським часом три корабля Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, що визначають право прибережних держави на забезпечення безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторії територіального моря Російської Федерації ", - заявляють в ФСБ

Реакція України

МЗС України зазначає, що агресія кораблів Росії будуть розцінюватися як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права. До Міністерства обіцяють, що буде вжито всіх дипломатичні і міжнародно-правові заходи.
"Кораблі Російської Федерації в порушення свободи навігації неправомірно пріменіли силу по відношенню до кораблям ВМС ЗС України ... Будемо невідкладно інформувати партнерів в агресивних діях Росії в Азовському морі. Такі дії несуть в собі загрозу безпеці всіх країн Чорноморського регіону, а отже, вимагають чіткої реакції міжнародного співтовариства ", - стверджується в заяві.


Також повідомлялося про те, що під час атаки було застосовано зброю, поранено одного військовослужбовця.

В Азовском море страна-агрессор Россия открыла огонь и подбила бронекатер "МБАК "Бердянск" ВМС Украины. Об этом пишет издание InfoResist со ссылкой на источники в Министерстве обороны.

Пізніше Росія розповіла, що зробила з українськими кораблями.

Представник президента України в АРК Борис Бабин повідомив, що сили ВМС розгортають засоби допомоги.

Раніше, російські військові кораблі погрожуючи застосуванням зброї зажадали від командирів бронекатерів ВМС України зупинити двигуни машин.

Також в повідомленнях ЗМІ з'явилася інформація про те, що Росія захопила всі три українські кораблі.

Російські військові захопили усі три кораблі Військово-морських сил України, які намагалися увійти в Азовське море через Керченську протоку, але були заблоковані.

Про це повідомляє Український мілітарний портал із посиланням на джерела в українському флоті