У четвер, 21 лютого, в Нью-Йорку на 95-му році життя від інфаркту помер знаменитий американський режисер і хореограф Стенлі Донен. Його називали королем голлівудських мюзиклів, а зняті ним фільми прославилися на весь світ. Досить назвати хоча б картину "Співаючі під дощем".

Народився геніальний режисер 13 квітня 1924 року в Південній Кароліні. Кар'єру почав як танцюрист кордебалету на Бродвеї, де і познайомився з актором Джином Келлі. Пізніше, їхня дружба стала чудовим творчим союзом, який подарував світу кілька прекрасних мюзиклів.

Стенлі Донен

На початку 1940-х Келлі покликали до Голлівуду. Його першою великою акторською роботою стала картина "Дівчина з обкладинки" з Ритою Хейворт у головній ролі. Студія Columbia Pictures ніяк не могла знайти постановника танців для фільму, і Джин порекомендував свого друга Стенлі. Успіх картини був величезним.

Після цього Донен вирішив спробувати свої сили і як режисер. У 1949 році він зняв з Келлі мюзикл "Звільнення в місто". Через два роки вийшло "Королівське весілля" з Фредом Астером у головній ролі. Стенлі включив в неї сцену, яка стала знаменитою, коли Астер танцює на стелі.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

У 1952 році Донен повернувся до тісної співпраці з Келлі. І вони зняли разом справжній шедевр - мюзикл "Співаючі під дощем", який багато критиків вважають одним з кращих фільмів в історії світового кінематографа.

Коли мюзикли перестали бути модними, Донен почав знімати комедії і мелодрами. Досить назвати фільми "Шарада", "Двоє на дорозі" з Одрі Хепберн, "Арабеска" з Грегорі Пеком і Софі Лорен.

У 1984 році Донен зняв комедію "У всьому винен Ріо" з Майклом Кейном і молодою Демі Мур.

У 1998 році йому вручили почесний "Оскар", а в 2004 року почесний приз "Золотий лев" на Венеціанському міжнародному кінофестивалі.

Стенлі Донен був одружений п'ять разів. У нього троє дітей. Його останньою дружиною була актриса і режисер Елейн Мей. Вони одружилися в 1999 році і прожили разом до самої смерті Донена.