Старожили села Лиман Зміївського району Харківської області, заснованого у другій половині 17 століття, пропонують українцям скуштувати борщ своїх пращурів.

Рецепт трохи відрізняється від традиційного уявлення про борщ. Адже в ньому немає бульби. Секретами приготування поділилася керівник Лиманського сільського будинку культури Корнієнко Ольга Іванівна на YouTube. За словами пані Ольги, рецепт їй дістався від свекрухи.

Борщ "Голій". Фото: YouTube
Борщ "Голій". Фото: YouTube

Що потрібно:

  • Дрібна цибуля – 10 штук;
  • Дрібна морква – 7 штук;
  • Вода – 1 літр;
  • Томат (томатний сік) – 1 літр;
  • Дрібна річкова риба різних сортів – близько 1 кг;
  • Сіль;
  • Лавровий лист, чорний перець горошком, інші прянощі за бажанням (запашний перець, коріандр, сушені парасольки кропу);
  • Зелень петрушки або кропу.

Борщ "Голій". Фото: YouTube
Борщ "Голій". Фото: YouTube

Популярні новини зараз
Російський окупант розповів, як полон в Україні врятував йому життя: дивом вдалося повернутися додому Майже у два рази: в Україні обрушилися ціни на популярну ягоду Чоловік Корольової Тарзан насмішив американців китайцями: "Заклейте Байдену рот" Леонід Кравчук за рік до смерті передбачив, коли Україна переможе: "Поки не змусять..."
Показати ще

Цікаво, що овочі у борщу не різали, все було ціленьке. Тому видно, й назва така, голий, овочі та риба ціленька, нічого у самій юшці не плавало, - зазначає Ольга Корнієнко.

  • У каструлі закип'ятити воду із томатом, посолити. Додати цілими овочі. Варити 40 хвилин.
  • За десять хвилин до закінчення варіння вкинути в каструлю лавровий лист, перці, парасольки кропу.
  • Додати рибу і варити, поки у риби не "повлазити очі".
  • Після остигання борщ поставити в холодне місце на кілька годин або навіть на ніч.

Борщ "Голій". Фото: YouTube
Борщ "Голій". Фото: YouTube

Попри відсутність картоплі, капусти, буряків і м'яса, страва виходить густою і наваристою, і чим більше сортів риби, тим більше вона буде схожа на французький Буйабес.

Борщ "Голій". Фото: YouTube
Борщ "Голій". Фото: YouTube

Нагадаємо, раніше ми публікували два секретних інгредієнти, які зроблять борщ ідеальним.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Євген Клопотенко показав, як перетворити деруни на кулінарний шедевр.

Також "Знай.ua" писав, рецепт маринованого корисного винограду в банках, смачно та поживно.