На Франківщині вперше жителі змогли спостерігати унікальне явище — цвітіння смерек. Про це розповіли у виданні "Правда іф", посилаючись на повідомлення ДП "Гринявское лісове господарство" в соцмережі Facebook.

Повідомляється, що цвітіння смерек це дуже унікальне явище, яке відбувається раз в 7 — 10 років. Крім того, з шишок ялини можна робити і продукти харчування, які володіють корисними властивостями.

"Смерека "цвіте" , один раз у 7-10 років. В цьому році ми зможемо зварити багато варення з шишок смереки і так званий сироп ,корисним властивостям якого, немає меж!!!" - сказано в повідомленні.

В місцевих лісах є всі необхідні умови для зростання смерек. Так, дерева можуть досягати віку до 600 років, висоти близько 60 метрів і діаметра в 2 метри.

Цвітіння ялини в Карпатах, фото: ДП Гринявское лісове господарство Facebook

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

"Зазвичай смерека запилюється у травні. Насіння дозрівають на рік запилення" - додали в лісовому господарстві.

Шишки дерева поділяються на чоловічі та жіночі.

Чоловічі шишки мають подовжено-циліндричну форму, темний колір і довжину близько 25 сантиметрів. Вони виростають на кінчиках торішніх пагонів.

Жіночі шишки мають зелений або малиновий відтінок, а їх довжина становить 10 — 15 сантиметрів. Коли вони досягають зрілості, то міняють колір на бурий і стають блискучими.

"А ще гуцули кажуть : "Що коли смерека так прекрасно цвіте то буде врожай на гриби. Бог дасть подивимося чи це правда"" - закінчили повідомлення у лісовому господарстві.

Geplaatst door ДП "Гринявське лісове господарство" op Dinsdag 2 juni 2020

Нагадаємо, раніше на Тернопільщині табун коней окупував місто.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у ботанічному саду Львова зацвіли іриси.

Також "Знай.uа" писав, що у Тернополі помітили головний символ Китаю.