У Верхньому Єгипті археологам вдалося виявити дві унікальні стародавні реліквії, які датуються часом життя царя Птолемея V Епіфана і Клеопатри. Про знахідку повідомили на сайті міністерства у справах старожитностей Арабської Республіки.

Так дослідники знайшли кам'яні плити довжиною більше двох метрів з текстами і зображеннями у храмі Ком-Омбо, який є єдинобю збереженою будовою стародавнього міста Нубіт. Артефакти доставили в Національний музей єгипетської цивілізації, де вони були очищені і відреставровані.

Одна з плит виготовлена з пісковика і досягає 2,53 метра в довжину. На ній зображені Птолемей і Клеопатра, а також нанесені 29 рядків ієрогліфів. На другій плиті, довжина якої становить 2,8 метра, також зображено цар і члени його сім'ї. На ній були вибиті два тексти, один складається з 34 ієрогліфів, а другий — з 33 знаків демотического листи.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Варто відзначити, Клеопатра - остання цариця Єгипту, найвідоміша жінка античної епохи.

Цариця Єгипту Клеопатра народилася в 69 році до н. е., а померла в 30 році до н.е. вона Прожила порівняно коротке, але яскраве життя, залишивши після себе безліч таємниць і загадок. Пройшло вже 2 тисячі років з дня смерті цієї дивовижної жінки, а людство ніяк не може забути її ім'я.

Походження у Клеопатри було благородне. Належала вона до династії Птолемеїв, які правили Єгиптом 300 років. Засновником династії був Птолемей Лаг або Птолемей I, син Лага. Він був воєначальником при Олександрі Македонському, а після його смерті заснував у Єгипті окрему державу — так званий елліністичний Єгипет зі столицею в місті Олександрії.

Нагадаємо, студентка Стенфордського університету Аріела Алгазе виявила на саркофазі давньоєгипетської мумії, яка була знайдена ще 100 років тому, приховані письмена, про які дослідники раніше не здогадувалися.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті розкопали древнє місто, вік якого оцінюють більш ніж 7000 років. На місці розкопок знайшли будівлі, інструменти, побутове та кухонне начиння, а також величезні гробниці.

Також "Знай.uа" писав, чеські археологи опублікували в мережі інформацію про неймовірну знахідку. На території некрополя Стародавнього Царства в Абу-Сіре в поховальному комплексі Неферефри, розташованого на південний захід від міста Каїра, вони виявили останки невідомої цариці.