Велика Китайська стіна - велична споруда, яка зберігає в собі безліч таємниць, відповіді на які вчені шукають досі. Сьогодні ми спробуємо привідкрити завісу і розкажемо найцікавіші факти про цю неймовірному пам'ятку архітектури.

Ці факти про Велику Китайську стіну дійсно цікаво дізнатися:

Вона не повністю виконувала свою функцію

Велику Китайську стіну збудували для того, щоб захиститися від нападу войовничих кочівників — маньчжурів. Але допомогла споруда лише частково, адже багато воїнів просто обійшли стіну, щоб розбити армію ворога.

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Це найбільше кладовище у світі

Відомо, що за час побудови стіни загинуло від 400 тисяч до мільйона людей (різні джерела називають різні цифри). Загиблих залишали прямо там і замуровували в стіну.

В цемент замішували їстівний інгредієнт

Будівельники Китайської стіни для того, цемент став набагато міцніше, додавали рисову кашу упереміш з вапном. І судячи з того, що стіна в прекрасному стані достояла до наших днів, така суміш справді працює.

Велику Китайську стіну не видно з космосу

Так, споруда справді масштабна — її повна довжина становить 21 тисячу кілометрів, а висота — 6-7 метрів (на деяких ділянках трохи більше 10), однак з космосу її все-таки не видно. А ті астронавти, які думали, що бачили стіну з орбіти, насправді бачили річки.

Саме під час будівництва Великої Китайської стіни винайшли зручне пристосування

Китайці вже тоді відрізнялися особливою винахідливістю. Так з'явилася будівельна тачка, як засіб для оптимізації роботи.

Зараз можна побачити лише частину стіни

У 70-ті роки минулого століття, коли в Китаї змінилася влада, стіну оголосили символом деспотизму, і деякі особливо підприємливі жителі розібрали приблизно 3 кілометри стіни для спорудження житлових будинків. Однак незабаром влада знову змінилася, і стіну вирішили залишити в якості пам'ятки архітектури.

Інша назва

Її перейменовували безліч разів. Спочатку вона називалася і "Бар'єр", і "Пурпурова межа", і "Фортеця", і "Земля дракона". Лише в кінці 19 століття споруду почали називати Великою Китайською стіною.

Нагадаємо, унікальну історію китайської писемності.

Як повідомляв портал "Знай.uа", самураї з'явилися в VII столітті і проіснували до кінця XIX століття. Протягом багатьох сторіч самураї являли собою військово-феодальний дворянський стан Японії, з якого вийшла велика кількість військових і чиновників XX століття.

Також "Знай.uа" писав, вчені розкрили таємницю зникнення стародавньої цивілізації Саньсиндуй.