Завжди знаходився в центрі уваги не тільки філософів і містиків, але і державних діячів таємничий Тибет. За давніми переказами за Гімалайськими горами розташована таємнича Шамбала, жителі якої керують долями усього світу. Однак, на відміну від багатьох вигаданих місць, тибетська Шамбала є на реальних картах давнини.

Так у середині минулого століття інтерес до пошуків Шамбали досяг світового масштабу. Не останню роль у популяризації легенди зіграв англійський романіст, Джеймс Хілтон.

У книзі "Втрачений горизонт" Хілтон вивів загадкове місто Шангрі-Ла, створене за розповідями свого найближчого друга, мандрівника і біолога Джозефа Рока.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Самі буддисти Тибету вважають, що Шамбала знаходиться за Гімалаями, біля самого підніжжя Кришталевої гори. Теософська теорія описує Шамбалу як втілення земного раю, де немає воєн, насильства і страждань.

Населяють місто таємничі вчителі, які з-за куліс керують долями всього людства. Але потрапити в місто не кожному під силу: той, хто володіє чистим серцем і прозорою душею, може побачити шлях до Шамбали.

Китайський філософ і мандрівник Лаодзін залишив спадкоємцям трактат, який описує життя якоїсь "Збереженої долини", розташованої також за Гімалаями. Розповідь Лаодзіна досить точно описує кілька тибетських сіл, пройдених мандрівником на шляху до долини.

Цей факт додає словами китайського теософа деяку вагомість: він дійсно був у Тибеті та насправді зробив кілька гірських експедицій. При цьому китайський філософ повністю солідарний з тибетськими буддистами: знайти Шамбалу може лише той, хто йде Шляхом просвітлення.

Інша легенда свідчить, що Шамбалу створили ті, хто вижили після катастрофи, жителі міфічного континенту Лемурия. Цікаво, що відгомін легенди про затонулий материк зустрічаються ще в XI столітті: буддиський літопис "Калчакра" згадує якихось могутніх істот, які прибули з землі яку поглинув океан.

Багато жителів тихоокеанських островів донині вважають себе нащадками лемурійців. Приміром, одне з племен Фіджі має сказання про таємниче місто, за описом дуже схоже на Шамбалу.

Всьому світу відома одержимість Гітлера окультизмом. Природно, гонитва за Шамбалою стала для нього ідеєю фікс. Німеччина відправила в Тибет кілька експедицій, деякі з яких повернулися на батьківщину з багажем дорогоцінних знань.

У 1938 році чергову партію альпіністів очолив штурмбанфюрер СС Ернест Шеффер. Йому посміхнулася небачена удача: в одному з монастирів виявилася рукопис XIV століття, що мав назву "Дорога Шамбали".

Дослідники і зараз намагаються відшукати, хоч якісь відгомони або натяки про місцезнаходження загадкового міста, але поки марно.

Нагадаємо, ці прадавні ліси нашого світу можуть зникнути.

Як повідомляв портал "Знай.uа", супутники зафіксували прадавній ліс, який відгородив себе від людства.

Також "Знай.uа" писав, неподалік від узбережжя Італії знаходиться острів з дуже цікавою історією, який вважається найменшим королівством у світі.