В Греції на острові Аморгос при проведенні ремонту старовинного житлового будинку виявили загублений камінь з давнім текстом. Артефакт безслідно зник у 1908 році.

Виявив камінь Никур, на якому був вибитий текст III століття до н. е. ще в 1893 році француз Теофіль Гомоль. Камінь знаходився в церкві Панагія на острівці Никур, повідомляє The Greek Reporter.

Артефакт перенесли на зберігання в стайню. Там він перебував до 1908 року, після чого таємничо зник.

Понад століття археологи всього світу шукали камінь. Знайшли його аспірант Афінського університету Стеліос Перакис і німецький археолог М. М. Фішер. Їм допомогли місцеві жителі. Легендарний камінь виявився вбудований в стіну житлового будинку, що належав колись пастуху Стаматіса Гриспосу. Про це Міністерство культури Греції оголосило в п'ятницю, 29 грудня.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За словами Эфората Кікладських старожитностей, вже розпочаті процедури вилучення безцінного артефакту, його передачі і відображення в археологічній колекції Аморгоса.

Текст на камені є резолюцією. Це відповідь Ліги островів на запрошення Птолемея II прийняти участь у святі і іграх, організованих в Олександрії в пам'ять про Птолемеї I. Копії резолюції планувалося встановити у всіх містах, жителі яких відповіли згодою.

Одна з них була зведена на вівтар Птолемея I в Делосі. Напис попередньо датується 280-278 рр. до н. е. Резолюція Никур вважається ключовим текстом, який розповідає про співвідношення сил в Егейському регіоні в період переходу контролю над ним від македонців до Птолемею.

Конкретний напис вважається важливим, оскільки він надає докази щодо балансу сил у першій половині 3-го століття до нашої ери і перехід контролю від македонців до Птолемею.

Нагадаємо, археологам вдалося знайти вирізану в скелі баню. Будівлі понад 2,5 тис. років, її виявили в стародавньому місті Накум, в Гватемалі. Як розповідають дослідники, лазня могла служити жерцям і суспільній верхівці майя для оздоровчої мети і релігійних обрядів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у провінції Айдан, яка знаходиться на заході Туреччині при археологічних розкопках у візантійському замку Кадикалесі на заході Туреччини виявили сліди собак і кішок на цеглі та черепиці. Тварини залишили сліди близько 8 століть тому.

Також "Знай.uа" писав, женці, що вийшла просто прогулятися, вдалося знайти неймовірну археологічну знахідку. Пильна мешканка випадково помітила, що з землі стирчать незвичайні камені.