Група археологів провела масштабні розкопки в центрі Любляни, столиці Словенії. Цікаві відкриття не змусили себе чекати.

Те, що вдалося виявити вченим, приємно здивувало – це була багата могила невідомої жінки. Про це повідомляє Урядовий кур'єр.

Дослідники припускають, що вона була лідером християнської спільноти, оскільки тільки цей факт здатний пояснити таку кількість знайдених в могилі артефактів з християнською атрибутикою.

Проте, поки невідомо, ким насправді була ця загадкова жінка.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На думку вчених, жінка була першою людиною, похованою на кладовищі під вулицею Госпосветською, і її могила була центральною в некрополі. Ймовірно, вона була видатною і впливовою людиною в римській Емони.

Проте її соціальний статус та місце народження залишаються таємницею і предметом для дискусій. Аналіз її фізичних залишків повинен відповісти на деякі з цих питань у майбутньому.

Зараз більшість цінних знахідок з розкопок могили можна побачити в казні Міського музею Любляни.

Археологів також цікавлять події, що відбувалися після поховання цієї загадкової жінки. Каплицю, в якій її поховали, потім знесли і побудували велику споруду на місці усипальні.

Всередині цієї споруди християнська громада Емони практикувала похоронну процесію, відому як ad sanctos (з латинської - у святості), згідно з якою небіжчиків ховали у святих, щоб ті теж вважалися святими.

Нинішню Любляну заснували як римське поселення Емона майже 2000 років тому. Населення Емони складалося насамперед із колоністів, вигнаних з північної Італії через брак землі, але пізніше тут оселилися ветерани війн, які у свій час допомагали створювати Римську імперію.

З попередніх розкопок у цьому районі археологи дізналися, що частина римського кладовища, мабуть, лежить під вулицею Госпосветською, а тому сподіваються знайти стародавні могили.

Нагадаємо, у Шотландії під час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Рогатині на Івано-Франківщині, місцеві жителі передали виявлений у лісі повстанський архів для подальшого вивчення в Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”.

Також "Знай.uа" писав, дослідники Інституту археології Варшавського університету відкрили багатющу доісторичну гробницю в Польщі розташованих на схід від Вісли.