Днями показали найцінніше жіноче вбрання України – кунтуш XVIII століття. 300 років тому його одягла дочка козацького гетьмана Данила Апостола Параска Апостол.

Фахівці припускають, що річ була створена між 1715 і 1731 роками, оскільки каркаси для спідниць в Україні з'явилися в 1715-1718 роках.

Кунтуш - верхній жіночий і чоловічий одяг військового та шляхетського станів з відрізною приталеною спинкою і малими збірками і широкими розрізними вилогами на рукавах.

Наряд зберігається в Чернігівському історичному музеї імені В. В. Тарновського.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Параска Апостол була дружиною осавула Михайла Васильовича Скоропадського. Померла 1731 року.

Каптан призначався, певно, для особливо урочистих виходів, оскільки крій вказує на те, що одягали його на сукню європейського типу, з фіжмами.

Зшитий із зеленої парчі з шовковим фоном, на якому золотими і срібними нитками витканий орнамент з великих квіток і листя на гнучких гілках. У Європі з такої тканини шили одяг для королів.

Варто відзначити, що навіть найдосвідченіший ткач виготовляв за день не більше 10 см тканини. Такі речі дбайливо зберігалися, їх передавали у спадок, перешивали, вважали почесною нагородою і дорогоцінним подарунком.

Зазначимо, кунтуш на українських землях носили як чоловіки, так і жінки.

Носити кунтуш мали право тільки заслужені чини. Вищі чиновники мали право носити кунтуші поза служби, на службі вони повинні були бути одягнені тільки в черкески.

Жінки носили кунтуші у святкові та урочисті дні. Жіночі кунтуші могли бути з парчовими, оксамитовими вилогами. Вуса нашивалися зі шнурка або позументу, у деяких заможних вони викладалися дорогоцінними каменями.

Під кунтушем носили корсет, який застібався ґудзиками з тієї ж тканини. Запаска повинна була бути видна з-під кунтуша і пошита з шовкової або багатої парчевої тканини.

Нагадаємо, 30 років тому в Черкасах талановитий житель міста Володимир Брикля зробив неймовірні знімки українців у вишиванках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кожна українська дівчина готувала собі придане, зокрема ту його частину, що становила так звану скриню. Адже посаг складався з двох частин: худоби та "скрині".

Також "Знай.uа" писав, як українки створювали історію козацької Січі. Ми спробуємо розвіяти будь-які сумніви щодо того, чи брали жінки участь у військовому житті Козацької України.