Невідому скульптуру італійського художника і скульптора епохи Відродження Мікеланджело Буанаротті знайшли зовсім випадково. Про це повідомляють британські ЗМІ.

Вчені з'ясували, що він є автором теракотової статуетки "П'єта", або "Оплакування Христа" довжиною 58,3 див. Стала моделлю для однойменної мармурової скульптури, яка була завершена майстром в 1499 році і зберігається в соборі святого Петра у Ватикані.

Ця статуетка зроблена з незвичайною суміші мінералу доломіту і глини. На ній зображена Діва Марія, яка тримає тіло Ісуса.

Виявилося, що ще 20 років тому статуетку "П'єту" придбав антиквар в Північній Італії. Він був переконаний, що у нього в колекції знаходиться робота 19 століття, яку виконав неополитанский наслідувач Мікеланджело. При цьому теракотову статуетку він тримав у запліснявілою коробці.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Колекціонер задешево продав статуетку колекціонеру як зразок кітчу. Однак новий власник засумнівався в її походженні і припустив, що вона могла бути виконана Буанаротті і перевірив це.

Колекціонер показав статуетку американському мистецтвознавцю Рою Долинеру, який спеціалізується на культурну спадщину Італії. Спеціаліст вивчив твір мистецтва і навіть з італійськими колегами підняв архіви епохи Відродження.

Для того, щоб відповісти на питання, знадобилося десятирічне дослідження. Крім того, фігурка була покрита 9 шарами фарби. Для того, щоб оголити теракотовий оригінал, знадобилося 3 роки реставрації.

Аналіз показав, що Мікеланджело зробив твір у період між 1473-1496 роками. Виявили, що це найбільш задокументована теракотова статуетка Ренесансу. Стверджують, що митець виготовив модель, щоб переконати французького кардинала доручити роботу над мармуровою скульптурою "П'єта" саме йому.

"Мікеланджело був флорентийцем, невідомим в Римі і без покровителів. Теракотова фігура була його шансом виграти замовлення. Виконавши його, він заробив свою репутацію на все життя", - повідомив мистецтвознавець Рой Долінер.

Нагадаємо, да Вінчі: світ пам'ятає генія навіть через 500 років. В цьому році виповнюється пів тисячоліття з дня смерті генія.

Як повідомляв Знай. ua, Муссоліні подарував Ватикану суверенітет: історія найменшої у світі держави. Як у центрі Рима з'явилася суверенна карликова держава.

Знай. ua писав, що збройні сили Ватикану: історія одного з найстаріших у світі і самої маленької армії планети. Відомих швейцарських гвардійців Ватикану увічнили в своїх творах Мольєр і Стендаль.