Відомо, що слов'яни надавали багатьом тваринам особливі, містичні якості, наділяли надприродними властивостями. Так міфологія наповнилася жахливими істотами, які дійсно лякали наших предків.

Аспід

Аспід – величезний крилатий отруйний змій, здатний вивергати вогонь. Замість пащі у нього пташиний дзьоб. Він пожирає людей і худобу.

Аспід невразливий для звичайної зброї, його можна лише спалити. Однак змій ніколи не підлетить до вогню, та й на землю він не сідає. Тільки трубний звук здатний привести гаспіда в лють.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"
Показати ще

Про те, що Аспід — вкрай негативний персонаж міфології, свідчить і той факт, що саме його ім'я в російській мові стало синонімом лиходія.

Анчутка

Одна з найдавніших назв чорта. Це маленький злий дух. Характерною особливістю анчутки є відсутність п'ят. Вважається, що не можна вимовляти вголос назву цього злого духа, так як анчутка відразу ж на нього відгукнеться і виявиться прямо перед тим, хто вимовив.

Можна виділити три основні підвиди анчуток: банні, польові, водяні або болотні. Банні та болотні анчутки люблять попустувати, жарти у них злі і небезпечні, нерідко призводять до смерті людини, так, болотний анчутка може схопити плавця за ногу і потягти його на дно. Банні анчутки часто лякають людей стогонами, являється їм в різних обличчях, так і просто можуть змусити людину заснути або втратити свідомість.

Анчутка здатний стає невидимим. Крім того, цей злий дух може приймати будь-яку форму і, наприклад, стати звіром і людиною.

Волот

Це нечисленна раса могутніх велетнів, яка населяла територію древньої Русі. Велетні вважаються предками слов'ян, що підтверджується появою богатирів у людському роді.

Волоти володіють величезною фізичною силою, яка у сто разів перевершує людські можливості: вони здатні з коренем вирвати багатовіковий дуб або підкинути в повітря величезний кам'яний валун.

Кікімора

Кікіморою називають дух, який мешкає в будинках. Вона вважається дружиною домовика. Є ще Потвора болотна. Назва її походить від місця проживання. Вона живе на болоті і є дружиною дідька. Болотна Кікімора схожа на свою домашню сестру. Відрізняється тільки колір шкіри і довжина волосся.

Кікімора – злий дух, який насилає кошмари на людину. На вигляд кікімора дуже худа й маленька: голова у неї з наперсток, а тіло тонке як тростинка, вона не носить ні взуття, ні одягу і велику частину часу залишається невидимою. Потвори бачать страхи людей, вони завжди безпомилково визначають те, чого найбільше боїться людина, і посилають саме цей кошмар в сон.

Вій

Один з ключових негативних персонажів слов'янського пантеону Дасуней, богів Нави. Син Чорнобога і кози Седуни. Владика пекельного царства, цар підземного світу, володар мук. У мирний час він тюремник у Пеклі. Він тримає в руці вогненний біч яким пригощає грішників.

Поглядом своїм Вій вбиває людей, насилає мор на ворожі війська, руйнує і звертає на попіл горда і села. Вій також вважався насилателем нічних кошмарів, примар і привидів.

Голос у Вія дуже страшний і огидний, його протяжне монотонне звучання зможе звести з розуму будь-яку людину.

Нагадаємо, як з'явилася велика богиня Мокоша.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці міфічні створіння існували насправді.

Також "Знай.uа" писав, як визначали відьму на Русі. Всі сходилися на думці, що у них є маленький хвостик, не видимий обивателям.