Дивовижну знахідку вдалося зробити на Львівщині у церкві Святої Параскеви, що в Буську. Виявили найдавніший бронзовий нагрудний хрест-складень. Відомо також, що він належав священику, а храм на цьому місці стояв з XII століття. Про це повідомила релігійно-інформаційна служба України.

Церква Святої Параскеви, Буськ

Цей старовинний артефакт попався в руки будівельникам під час реставрації підлоги в храмі святої Параскеви. Вчені його датують орієнтовно XII - XIII століттям. Для міста, в якому знайшли реліквію, вона має важливе значення. Хрест свідчить про те, що вже в XII столітті на довгій стороні стояв цей храм.

Знайдений артефакт

Варто відзначити, що хрести-енколпіони з'явилися на Русі в період поширення християнства. В середину таких хрестів вкладали мощі святих. Археологи кажуть, що в орнаментах вилиті на прикрасі, закодований духовний спосіб життя на зорі становлення християнської віри серед русичів.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Складна техніка обробки металу також свідчить про високу майстерність ремісників Київської Русі.

Знайдений рельєфно чернений енколпіон із закругленими кінцями і набалдашником у вигляді огранованого намистини містить зображення розп'яття на лицьовій пластині і вирізаний хрест на зворотному.

Як припустили дослідники, власником хреста був священик, похованої на території старого прицерковного кладовища.

Церква Святої Параскеви, Буськ

Проте, незважаючи на вагому знахідку, поки церква знаходиться в аварійному стані. Храм навіть вимкнули від електропостачання, щоб уникнути можливої пожежі через електричне замикання.

Нагадаємо, ким Юда Іскаріот був насправді. Нещодавно було зроблено нове сенсаційне відкриття щодо Юди. Як відомо, багато століть християни вірили в те, що Юда зробив найбільший гріх. Але чи справді те, що ми знаємо про Юду, є правдою?

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайдений стародавній артефакт може свідчити про підробку фактів. Вчені заявили, що цар Соломон, можливо, був живий, що сколихнула громадськість.

Також "Знай.uа" писав, екстремали повернули Україні давно втрачену цінність. Купці на цьому місці побудували будинки, але так і не наважились зруйнувати підвальні приміщення.