Якщо йдеться про предмети, які пов’язані з життям самого Ісуса, — безперечно, це речі великої цінності для кожної віруючої людини. Ми розповімо про 7 предметів, які називаються реліквіями нашого Господа.

Терновий вінець

Це рослинний вінок з колючками, який згідно з Євангеліями, покладений на голову Ісуса Христа римськими воїнами під час наруги над Ним.

Раніше він зберігався в Соборі Паризької Богоматері, в Парижі. До 1063 року він був доступним для поклоніння у Сіонській церкві, Єрусалим. Після цього його, разом із списом св. Лонгіна, перевезли до палацу візантійських імператорів у Константинополі. У 1239 році, 18 серпня, король вніс Терновий Вінець у Нотр-Дам де Парі.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Животворний хрест

Хрест, на якому був розіп’ятий Ісус Христос, як і плащаниця, вважається однією з головних християнських реліквій у світі. Він є символом найбільшого прояву Божої любові до нас.

У Євангелії не повідомляється особливих подробиць про хрест, на якому Христос був страчений. Він згадується вже як готовий предмет – тоді, коли Спаситель ніс його на Голгофу. Хоча є цикл легенд, які пояснюють, де хрест узявся.

Застосування епітета "животворний" пов'язане із даром життя вічного після хресної смерті Ісуса Христа, та чудесами, що сталися при здобутті Хреста.

Святий Грааль

Святий грааль — це чаша, якою користувався Христос на таємній вечері. Після Йосип Ариматейський, дядько Христа, зумів роздобути цю чашу у Понтія Пілата і переправив її до Британії, де священний грааль став талісманом перших християн.

Легенда про Святий Грааль сягає своїм корінням епохи Хрестових походів. Перша згадка про цей артефакт, що зберігся до нашого часу, знаходиться в лицарських романах XII ст. під назвою "Парцифаль" французького поета Кретьєна де Труа і німецького автора Вольфрама фон Ешенбаха.

До речі, існує інформація, що Ватикан визнав, що чаша, яку використав Ісус під час Тайної Вечері, коли встановив Таїнство Євхаристії, зберігається в капелі Санто-Каліс (Святого Грааля) біля кафедрального собору Валенсії в Іспанії. За переказами, апостол Петро вивіз чашу з Єрусалима до Рима. Приблизно в 260 році вона опинилася в іспанському місті Уеска, а у 1416 році реліквіарій перенесли до Валенсії та згодом передали собору. Святий Грааль перебуває в центрі вівтаря капели і накритий скляним куполом.

Хустина Вероніки або Плат з Манопелло

Ікона зберігається у Папській каплиці Ватиканського палацу.

Нерукотворний образ Господа нашого Ісуса Христа – це особлива ікона Спасителя, зображена в чудесний спосіб нелюдською рукою. Науковці розглядають його як одне з найдавніших зображень лику Христа, які дійшли до наших днів. Цей образ є особливою реліквією для християн.

У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси або Мандиліон, що в перекладі означає "обрус".

За одним з переказів, праведна жінка Вероніка обтерла своєю хустиною обличчя Ісуса під час хресної дороги. Є також згадка про зцілення від прокази едеського царя Авгара ликом Спасителя — полотном, яким Христос обтер своє обличчя і на якому залишилося Його зображення.

Туринська плащаниця

Туринська плащаниця не згадується у Біблії. Але багато людей думає, що саме в це лляне полотно було загорнуте тіло Ісуса Христа при похованні. Через це Туринська плащаниця вважається однією з найголовніших священних реліквій християнства.

Зберігається вона в соборі італійського міста Турин у спеціальній захищеній вітрині.

Свята Кров Ісуса

Зберігається у базиліці Святої Крові у Брюгге, Бельгія. Згідно з переказами, її зібрав Йосиф Ариматейський, юдейський старійшина, що віддав гріб для поховання Ісуса Христа. Вважається, що реліквію привіз зі Святої землі Тьєрі Ельзаський, граф Фландрії. Сама реліквія — це фіал з гірського кришталю, в якому лежить частинка тканини з кров’ю. Цей фіал вкладений у золотий циліндр зі скляним верхом.

Спис Христа

Воїни, аби перевірити, чи Христос помер, прокололи Його бік списом. Зберігається реліквія також у Імператорській скарбниці у Відні.

Нагадаємо, ким Юда Іскаріот був насправді. Нещодавно було зроблено нове сенсаційне відкриття щодо Юди.

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайдений стародавній артефакт може свідчити про підробку фактів. Вчені заявили, що цар Соломон, можливо, був живий, що сколихнула громадськість.

Також "Знай.uа" писав, екстремали повернули Україні давно втрачену цінність. Купці на цьому місці побудували будинки, але так і не наважились зруйнувати підвальні приміщення.