Багато років тому на кладовищі вікінгів на датському острові Лангеланд знайшли останки жінки. Тепер польський археолог Лешек Гардела ідентифікував їх.

Science in Poland інформує про відкриття доктора Лешека Гардела. В першу чергу він зумів ідентифікувати останки, по типовій слов'янській сокирі, виявленій в могилі. Дивно, як дослідники раніше цього не помічали.

1000-річна могила слов'янської валькірії, фото Тelegraf

Дослідники відмовлялися підтримати гіпотезу, що покійна була воїном, хоч і розташована могила на цвинтарі вікінгів, всі як один заперечували ймовірність цього.

Донедавна весь світ вважав, що жінки-воїни у вікінгів існували лише в легендах. Їх називали валькіріями. Однак в останні роки археологи все частіше знаходять поховання жінок, похованих разом зі зброєю. І це означає одне - жінки-воїни - не легенда, а древня реальність.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Археологічні розкопки, фото з вільних джерел
Археологічні розкопки, фото з вільних джерел

"При роботі в архівах я натрапив на матеріали про могилі жінки, похованої зі зброєю на середньовічному кладовище на датському острові Лангеланд. Досі ніхто не звертав уваги на те, що знайдений в цій могилі сокиру був виготовлений, ймовірно, на території сучасної Польщі", - розповів доктор Гардела.

Археолог розповів, що у "камерній" могилі з додатковою труною була виявлена зброя. Цей факт дозволяє припустити, що загибла жінка могла бути родом з території сучасної Польщі. Вона могла бути слов'янкою.

1000-річна могила слов'янської валькірії, фото Тelegraf

Знайденому похованню більше тисячі років. Про це свідчить знайдена в ньому арабська монета X століття. Вчений каже, що на кладовищі це була єдина могила, де захоронено зброю.

"Присутність слов'янських воїнів в Данії було більш значним, ніж вважалося раніше, - говорить доктор Гардела. - Тому наявність могили імовірно слов'янської жінки на датському кладовищі не дивно".

Нагадаємо, у вічній мерзлоті Сибіру виявили мумію цуценяти, якій близько 18 тис. років.