Часто в забутих українських селах можна натрапити на унікальні будівлі, за якими стоять цікаві історичні факти, певна відома постать й прості люди, що мешкають довкола. Найчастіше власниками таких будівель були поміщики іноземного походження, які за державну службу отримували у володіння українські землі та селян.

Цікаво, що досі сучасні мешканці продовжують називати такі маєтки "панськими будинками". Один з них знаходиться у селі Тхорівка Сквирського району Київської області, пише УП. Виявляється, тут жив злісний чолов’яга дворянського походження, який знущався з жінок — такий собі "Синя борода" з дитячих страшилок.

Панський маєток у с. Тхорівка, фото: life.pravda
Панський маєток у с. Тхорівка, фото: life.pravda

У ХІХ столітті Тхорівкою володіли дворяни Страшинські, які збудували тут палац та будинки для челяді й посадили шикарний парк. Зазначається, що один із володарів маєтку Віктор Страшинський був справжнім ґвалтівником-рекордсменом, адже свого часу скривдив понад 500 сільських жінок, частина з яких була його кріпачками.

Попри всі злочини Страшинському вдалося обійти офіційне правосуддя, але в історії він назавжди залишився мучителем жінок на ім’я Синя Борода. Маєток є пам'яткою архітектури місцевого значення. Зараз бізнесмен, який хоче зробити на його території приватний комплекс відпочинку, та один із нащадків Страшинських розбираються між собою, кому зрештою належатиме маєток.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Маєток Страшинських, фото: life.pravda
Маєток Страшинських, фото: life.pravda

Ще одним українським селом, беззаперечно вартим уваги, є Руде Село Володарського району Київської області. Саме тут були знайдені ознаки поселення черняхівської (пізньоримської) культури, що існувала на територіях України, Молдови й Румунії ще у II-IV століттях. Тутешні території були пов’язані з представниками декількох знатних польських сімей — Браницьких, Збаровських, Залєвських, Потоцьких.

У центрі Рудого Села, знаходиться зруйнований панський маєток, відомий як літній палац сім’ї Браницьких, зведений наприкінці XVIII століття. Францішек Ксаверій Браницький був графом Священної Римської імперії, видатним військовим і державним діячем Речі Посполитої, великим гетьманом коронним Польщі, а пізніше генерал-аншефом російської імперії.

Палац Браницьких у Рудому Селі, фото: life.pravda
Палац Браницьких у Рудому Селі, фото: life.pravda

Однак, за іншою версією так званий "палац Браницьких" ніколи їм не належав, а перебував у володінні іншого польського шляхтича Станіслава Залєвського. Варто зауважити, що неймовірно витончений стиль маєтку нагадує архітектурні шедеври Андреа Палладіо, відомого італійського архітектора XVI століття.

Палац Браницьких у Рудому Селі, фото: life.pravda
Палац Браницьких у Рудому Селі, фото: life.pravda

Нагадаємо, раніше пожежі в Австралії перетворилися на екологічне лихо: як борються з нещадним вогнем небайдужі

Як повідомляв портал "Знай.ua", під Запоріжжям "чорні археологи" зрівняли скіфський курган з землею: мародерів історії шукає вся Україна

Також "Знай.ua" писав, підводна містика: корабель-невидимка явився світу століття потому, фото красеня