Вчені італійського дослідницького центру Eurac Research вивчили вміст шлунка 5300-річної мумії Еці, древньої людини, що жила в Альпах більше 5000 років тому. Його харчування виявилося не дуже здоровим, за кілька годин до смерті він наївся дуже жирного м'яса. Результати дослідження опубліковані в журналі Current Biology.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Так, стало відомо, що він їв в основному дуже жирну їжу: м'ясо та жир гірських козлів, оленів, а також пшеничну "кашу", на 46% вміст шлунка Еці складалося з тваринного жиру.
Відзначається, що м'ясо було, швидше за все, копчене або сушене. Гарніром до оленини і козлятини служила "каша" з зерен дикої або напівдикій пшениці, а також листя отруйної папороті-орляка.
Автори вважають, що Еці міг проковтнути орляк в медичних цілях - для лікування від паразитів.
В процесі муміфікації шлунок Еці сильно змістився вгору і притулився до легень. Щоб знайти його, вчені використовували методи комп'ютерної томографії. Потім дослідники акуратно розморозили тіло (воно зберігається в Южнотірольском музеї археології при мінусовій температурі) і взяли зразки вмісту шлунка. Виявилося, що остання вечеря Етці була дуже калорійною - більше половини шлунка займало жирне м'ясо альпійського гірського козла (Capra ibex) і благородного оленя (Cervus elaphus).
Шлунок Еці і його вміст вдалося вивчити завдяки методу комп'ютерної томографії. На зображенні А показана рентгенограма, де зірочкою зазначено положення шлунка Еці, а стрілочками - петлі його кишечника. Нижче показані фото зразків вмісту шлунка мумії. На зображенні В можна побачити тканини м'язів тварин, які вчені виявили в цих зразках за допомогою оптичної мікроскопії. На зображенні С - тканини рослин, знайдені там же.
Вчені припускають, що Еці спеціально влаштував собі таку щільну і жирну вечерю, щоб запастися енергією на довгий похід високо в гори.
В цілому, остання трапеза Еці була дуже збалансована з точки зору основних необхідних мінералів - вчені знайшли в його шлунку залізо, кальцій, магній і інші корисні елементи без будь-яких слідів важких токсичних матеріалів (свинцю, кадмію або миш'яку). Знайдені там же частки деревного вугілля говорять про те, що для приготування їжі Еці використовував вогонь. Вчені припускають, що швидше за все м'ясо, яке він їв, коптили або сушили на вогні.
Фахівці вважають, що така їжа була необхідна, щоб постійно заповнювати енергію для полювання.
Нагадаємо, в 1991 році в Альпах на висоті 3200 метрів над рівнем моря туристи виявили чудово збережені останки стародавньої людини. Радіовуглецевий аналіз показав, що це найстаріша мумія людини, знайдена в Європі - її вік вчені оцінили в 5300 років. Муммія отримала ім'я Еці - за назвою долини Ецталь, де було виявлено тіло. Завдяки природній консервації під льодом тіло Еці практично не розклалося - по останкам вдалося встановити, наприклад, де пройшло його дитинство, які татуювання були у нього на тілі і який одяг він носив.
Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи виявили в Данії величезні поховання людей, які жили з II століття до н.е. до I століття н.е.