Місто Кам'янське Дніпропетровської області опинилося на межі екологічної катастрофи через незаконне звалище, організоване мерією під керівництвом міського голови Андрія Білоусова. Про це йдеться в матеріалі «Delo.ua».

Місто, в якому розташовані 57 великих промислових підприємств, вважається одним з найбільш забруднених в країні. При цьому замість вирішення існуючих проблем мерія схвалила створення звалища твердих побутових відходів по вулиці Дорожньої.

«На скарги і петиції небайдужих громадян в Кам'янському влада міста, як правило, відповідає відписками. Історія ж з експлуатацією без дозвільних документів полігону з утилізації побутових відходів по вулиці Дорожній в Кам'янському навіть дійшла до суду. Жовтневий районний суд зобов'язав Дніпропетровську обласну прокуратуру внести відомості по цій справі в ЄРДР», - повідомило ЗМІ.

Було встановлено, що звалище працює без отримання висновку про оцінку впливу на навколишнє середовище. 3 червня 2019 року Дніпропетровська окружний адміністративний суд виніс рішення щодо незаконності роботи звалища: «Суд дійшов висновку, що КП КМР «Комунальник», яке і відповідає за цей полігон, протягом значного проміжку часу «здійснює господарську діяльність з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства без наявності дозвільної та проєктної документації і такі порушення не усуває»».

Як розповіло ЗМІ, комунальне підприємство навіть не зверталося до Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА, щоб отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в повітря. Також воно не погоджувало інвентаризацію джерел викидів, декларацію про утворення відходів та інші необхідні документи.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Керівництву міста, в тому числі й меру Андрію Білоусову, за організацію незаконного полігону загрожує кримінальна відповідальність за статтями 236 і 239 КК України. Порушення цих статей може каратися позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади. За словами ЗМІ, Кам'янське відділення поліції вже відкрило кримінальне провадження.

«В інтересах жителів Кам'янського зробити все можливе: звертатися до судів, преси й органів центральної влади, щоб ситуація з полігоном утилізації ТПВ змінилася, а винні в серйозному порушенні були покарані», - резюмувало видання.