Щоправда, нинішніми героями стали тодішні другорядні персонажі – Андрій Татарченко та Ярослав Гордієнко.

Про це пише портал Акценти.

2016 року виявилося, що агрохолдинг «Креатив» узяв у «Ощадбанку» 300 мільйонів доларів незабезпечених кредитів. Загалом кредитний портфель «Креативу» оцінювався в 630 мільйонів доларів, причому 495 з них власники холдингу були винні державним банкам. Окрім Ощадбанку, вони заборгували 100 мільйонів доларів Укрексімбанку та 95 мільйонів Укргазбанку.

До 2016 року, коли було розпочато процедуру банкрутства, «Креатив» був одним із найбільших переробників сільгосппродукції в Україні та належав народному депутату від «Партії регіонів» Станіславу Березкіну (нині покійному) та Юрію Давидову. За підсумками процедури банкрутства залишки компанії викупив Рісбек Токтомушев, колишній голова БТА-банку, а Юрія Давидова МВС оголосило у розшук.

Така, коротко, історія. Але були й деталі, які мали далекосяжні наслідки. Після продажу залишків «Креативу» нові власники з’ясували, що їх обдурили, підсунувши за підсумками не те майно, яке обговорювалося перед покупкою. Наприкінці лютого 2016 року в Харківській поліції було відкрито кримінальне провадження, фігурантами якого, окрім власників холдингу, стали колишні керівники агрохолдингу «Креатив» Вікторія Березкіна та її чоловік Андрій Татарченко.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

На те майно, яке подружжя не встигло переоформити на підставних осіб, було накладено арешт. Перелік заарештованого майна дає розуміння, куди було витрачено гроші, взяті за допомогою тата-нардепа у державних банках.

Серед іншого були заарештовані: квартира в центрі Києва загальною площею 376 кв.м., зареєстрована на Татарченко Ганну Юріївну, яка припадає на свекруху Вікторії Березкіної, і цілу низку недешевих авто: MercedesCLS 63 AMGCoupe і PorscheCayenneS, автомобіль FerrariFF, на якому любив їздити Татарченко.

Представники нового менеджменту холдингу «Креатив» стверджували, що правоохоронці виявили далеко не все майно колишніх власників. Але й той перелік, який потрапив під арешти, вражає.

Проте частину активів сімейству Березкіна вдалося врятувати. Тут дуже активну участь взяв зять покійного депутата Андрій Татарченко. Так, відомо, що з холдингу перед продажем вдалося вивести фермерське господарство «Прибузьке», яке переоформили на якогось Ярослава Гордієнка. Він також встиг попрацювати у групі Креатив, з 2014 до 2015 р. був керівником управління розвитку продажу холдингу. А після банкрутства перейшов на роботу до української дочки швейцарського трейдера Mimier Trade SA.

Станом на квітень 2023 року борги із колишніх співвласників та керівників «Креативу» вибити так і не вдалося. Але успішна кар’єра Татарченка та Гордієнка на ниві оббирання свого ближнього на мільйони доларів після того, як у 2016 році було відкрито кримінальну справу проти першого, а 2021-го – проти другого, не перервалося.

Ярослав Гордієнко

Де знаходиться Ярослав Гордієнко зараз, достеменно невідомо. Остання звістка про нього надійшла з Польщі, де його було затримано минулого року, і вирішувалося питання про його екстрадицію до України. Зважаючи на все, цьому процесу завадила повномасштабна війна, і Гордієнко зараз тихо відсиджується в Польщі.

Заарештували його в рамках кримінальної справи, порушеної за фактом завдання збитків компанії Mimier Trade з 2019 по 2021 роки, в якій він працював. Докладно про схему, завдяки якій Ярослав Гордієнко «прокинув» свого роботодавця на кілька мільйонів доларів, можна прочитати тут: Справа ФГ «Прибузька»: Як аферист Андрій Татарченко та його друг Гордієнко в суді прикидаються жертвами рейдерів.

А суть полягала в тому, що Гордієнко створив компанію-двійник Mimier Trade і від її імені укладав контракти та отримував гроші. Так, наприклад, від компанії ADM Germany GmbH Гордієнко отримав на свою компанію-клон 1435000 доларів США авансом. Щоправда, за підсумком цієї «угоди» швейцарська прокуратура порушила кримінальну справу проти колишніх менеджерів компанії Mimier за фактом підробки банківських документів, тож у Ярослава Гордієнка тепер проблеми не лише з дуже зговірливою українською Фемідою, а й з швейцарською, яка чомусь не бере хабарів.

Відомо і про ще один епізод із діяльності Ярослава Гордієнка у цей період. Його клон Mimier отримав від мальтійського банку IIG Bank суму в 1454290 доларів як кредит на оплату нібито поставок 1034 тонни соняшникової олії. За цим фактом паном Гордієнком уже цікавиться прокуратура Мальти. Ну, а борг повис на справжній компанії Mimier.

У зв’язку з цими злочинами було заарештовано спільника Ярослава Гордієнка, колишнього фінансового директора компанії Mimier Максима Кириченка, тоді як сам Гордієнко втік до Польщі, де теж незабаром був заарештований.

Цікаво, що Гордієнко вкладав гроші не лише у розкішний автопарк – на його компанію ММТ купувалися дорогі автомобілі на сотні тисяч доларів: спортивна Alfa Romeo, представницький седан Mercedes S Class, гелендваген Mercedes G Class та навіть Lamborghini Huracan. Він вкладався і у бізнес:

Ну, із «Прибузьким» історія зрозуміла – тут він явний номінал, який прикриває інтереси Андрія Татарченка. А ось з рештою компаній бізнесменом він виявився не дуже щасливим, тут суцільні збитки:

Хоча, звичайно, перебуваючи в бігах і в розшуку трьох країн, керувати бізнесом, заснованим на викрадені гроші, якось не з руки.

Андрій Татарченко

Якщо з долею Ярослава Гордієнка все більш-менш зрозуміло – його посадять якщо не в Україні, то у Швейцарії – то з його спільником з виведення активів із холдингу «Креатив» та учасником кидку українських банків на 630 мільйонів доларів Андрієм Татарченком не так однозначно.

Фермерське господарство «Прибузьке», яке він встиг оформити на свого спільника Гордієнка, теж котиться до банкрутства:

Мабуть, без зв’язків тестя, який брав сотні мільйонів доларів нічим не забезпечених кредитів у державних банках, крутитись Татарченку важко. Хоча портфель його активів досить солідний:

Але й в інших фірмах Андрія Татарченка справи теж не тішать:

Вивчення всіх активів призводить до простої думки: весь успіх сімейства покійного Березкіна, спадкоємцем якого став Татарченко, був заснований на викачуванні грошей із держави. Які його дітки та зять успішно конвертували в машини та квартири. А от заробляти чи хоча б вміло брати нічим незабезпечені кредити, які потім мертвим вантажем лягали на державу, вони не навчилися.

До речі, у зв’язку з цим неможливо залишити без уваги одну з 23 юридичних осіб, у якій Андрій Татарченко значиться бенефіціаром:

Все сімейство Березкіних спільно з Татарченком, включаючи спільника покійного регіонала Давидова, має у володінні цілу парафію Російської православної церкви в Україні, яка маскується під назвою «Українська православна церква». Як це прокоментувати – навіть не знаємо.

Повертаючись до головної справи, фігурантами якої є Андрій Татарченко та його дружина, то вона, хоч і не привела до логічного кінця, все ж таки не закрита. Тож пан Татарченко теж має досить похмурі перспективи. До того ж стрімко тануть рештки грошей, що дісталися від покійного тестя.