Понад дві тисячі чоловіків призовного віку виїхали за кордон системою "Шлях" за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися. Про це повідомляє ngl.media.

Пройшло засідання тимчасової контрольної комісії (ТКК) Львівської обласної ради, яка вивчає ситуацію із ввезенням та розкраданням гуманітарної допомоги, а також зловживанням системою "Шлях".

Виїзд за кордон, скріншот
Виїзд за кордон, скріншот

Згідно з даними Львівської ОВА, кількість водіїв, які порушили термін перебування за кордоном, становить 1793 особи, а їхні імена подавали до адміністрації 62 організації.

Водночас журналісти видання провели низку розслідувань, згідно з якими відомо імена та прізвища як мінімум 2248 чоловіків, які виїхали за дозволом Львівської ОВА і не повернулися. При цьому виїзду чоловіків сприяли 372 громадські та благодійні організації.

Популярні новини зараз
Ті, хто платить по 100 грн/куб – ще щасливчики: як в Україні можуть змінитись тарифи на воду Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Зазначається, що члени тимчасової контрольної комісії не мають інформації про організації, які отримали відповідні дозволи від Львівської ОВА. Також журналісти знайшли докази, що В.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод листувався із вже засудженим за незаконне переправлення людей за кордон Михайлом Міхняком.

Виїзд за системою "Шлях". Фото: скрін youtube
Виїзд за системою "Шлях". Фото: скрін youtube

За інформацією журналістів видання, серед лідерів-користувачів системою "Шлях" у Львівській області є організації, про чию волонтерську діяльність нічого невідомо.

Незважаючи на кількість зловживань системою "Шлях", це було лише третє засідання ТКК. Хоча комісію було створено ще 14 листопада 2023 року. Засідання ТКК виявилося невідомим інформаційно – Тарас Грень, керівник апарату ЛОВА, відмовився назвати лідерів організацій, але пообіцяв надати дані за запитом, який редакція NGL вже вислала.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українці не очікували, але повістки видають у нових місцях: де можна "потрапити у добрі руки".

Також наш портал інформував, все пройшло за планом? Українець влаштувався далекобійником, перетнув кордон - вистрибнув і втік.

Крім того, ми писали, "благодійник" вивіз понад 12 військовозобов'язаних за кордон, але у в'язницю не сяде: як йому вдалося.