Швидше за все, як з'ясували журналісти, в українській столиці продовжує працювати та приносити прибуток мережа обмінників "Money 24/7". Ці контори належать особі з орбіти скандально відомого бізнесмена Андрія Смирнова, підозрюваного у вбивстві на замовлення військового, фінансуванні терористичних організацій так званих "ДНР" і "ЛНР" та інших кримінальних справах.

З огляду на те, що компанія з проросійськими зв'язками, ймовірно, досі працює та отримує прибуток в Україні, українські журналісти вирішили перевірити це в рамках рейду. Про це пише газета "СтопКор".

Спочатку слід нагадати, хто такий Андрій Смирнов і що його пов'язує з країною-агресорою.

Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор
Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор

Чим відомий бізнесмен Андрій Смирнов?

Андрій Вікторович Смирнов – український бізнесмен, який досі має бізнес на окупованих територіях. За даними ЗМІ, він також брав участь у фінансуванні комуністичної партії.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор
Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор

Він маловідомий і не публічний – Смирнов займається сумнівними операціями з криптовалютами, ймовірно, співпрацює з кримінальними авторитетами і, можливо, пов'язаний з окупованими територіями та з комуністичною партією. У мережі також є інформація про те, що його прізвище може бути внесене до списку санкцій РНБО, щоб був прецедент щодо інших подібних діячів.

Напад на військового, якого, ймовірно, причетний Андрій Смирнов

На початку лютого в центрі Києва на вулиці Володимирській, 23 охоронці-бойовики пункту обміну валют кілька разів стріляли по людях серед білого дня. За даними телеграм-каналу Інсайдер UA, це був обмінник компанії Money24, якою володіє та керує Андрій Смирнов.

Водночас Hromadske повідомляло про те, що внаслідок збройного конфлікту двоє людей було травмовано — представника охорони обмінника та одного з активістів Олексія Середюка.

Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор
Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор

На місце події згодом прибули представники Всесвітньо-пивоварного телебачення Дмитра Корчинського та організації Український прапор. Один із керівників останньої, Крістіан Ударов, теж був на місці.

Попередньо, на своїй сторінці у Facebook керівник ГО "Український прапор" Крістіан Ударов зазначив, що вони як громадські активісти прийшли до нібито діючої установи незаконно.

"До мене надійшло дуже багато звернень з приводу того, що у цьому пункті обміну валют проводять обмін криптовалют. Це у нас у країні заборонено", - сказав Ударов.

Також він підкреслив, що нібито через цю установу "проходять транзакції щодо фінансування терористичних організацій на окупованих територіях та наркотрафіку". Охорону установи він назвав "озброєними титушками". Також активісти зазначали, що нібито правоохоронні органи "кришують дані незаконні обмінники".

Кримінальне право на можливе фінансування бойовиків із ОРДЛО

2022 року за суд задовольнив клопотання правоохоронних органів на проведення обшуків за адресами кількох столичних обмінників "Money 24/7" Сирнова, у тому числі за адресою вул. Шота Руставелі, 15.

Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор
Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор

У ході розслідування було встановлено, що роботу обмінника було організовано для фінансування дій, "вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади".

Встановлено, що з метою залучення клієнтів невстановлені особи створили сайт та телеграм-бот. Також зазначені пункти обміну здійснюють обмін криптовалюти: Stellar, TRON", - йдеться у схваленні суду.

Варто також наголосити, що в Україні обмін криптовалюти є незаконним.

"Прибуток за обмінними операціями фіксується у чорновій бухгалтерії операторів пунктів обміну валюти та спрямовується на фінансування діяльності незаконних збройних формувань, що діють на території України, приватних військових компаній Російської Федерації", - йдеться у документі.

Таким чином суд задовольнив клопотання слідчих про проведення обшуків за місцем роботи обмінників, які належать Смирнову.

Запит до Смирнова від журналістів СтопКора

При цьому СтопКор підготував журналістський запит, де попросив прокоментувати звинувачення щодо замовлення нападу на Олексія Середюка, бізнес-діяльності на окупованих територіях та зв'язку з фінансуванням комуністичної партії.

Журналісти також хочуть надати можливість Смирнову висловити позицію компанії щодо розгляду справи про стрілянину у центрі Києва на високому рівні та в контексті можливого фінансування тероризму через криптовалютні операції. А також пояснити звинувачення у незаконних операціях щодо криптовалюти та співпраці з кримінальними структурами.

Рейд столичними обмінниками "Money 24/7"

Команда СтопКора вирушила за трьома адресами у Києві, пов'язаними з мережею обмінників "Money 24/7": Пушкінська, 45/2, Володимирська 23, Шота Руставелі 15.

Так, на вулиці Шота Руставелі, згідно з документами, що висять в обміннику, діяльність нібито здійснює ТОВ "ФК Артем". Співробітники відмовилися брати запит та будь-що коментувати щодо керівництва. Тож журналісти СтопКору просто прикріпили запит на стіну біля входу.

Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор
Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор

На вулиці Володимирській 23 намагалися приховати роботу обмінника Money24. Так, за даними наших журналістів, які побували на місці, на вивісці під назвою "Money24" щось вирішили заклеїти.

Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор
Рейд обмінниками Смирнова, скріншот: СтопКор

Цікаво, що за наданими СтопКору документами, там також працює ТОВ "ФК Артем". Журналісти поспілкувалися з касиркою обміну та повідомила, що тут діяльність здійснює ТОВ "ФК Артем", а від "Money24" нібито залишилися лише старі вивіски. Кореспонденти передали запит.

Слід зазначити, що, за словами журналістки Ольга Левицької, протягом усього спілкування репортерів їх знімав на відео охоронець.

І в останньому пункті, на вулиці Пушкінська (ред. нова назва – Чикаленко) 45/2 – охоронці чекали журналістів уже біля дверей.

За словами кореспондентів, як тільки вони підійшли – двері зачинили, але потім все ж таки прийняли запит СтопКора. Зауважимо, що охорону об'єкта здійснює ТОВ "Легіон 1913", згідно з даними з відкритих джерел належить Андрію Смирнову. Цікаво, що співробітники також не заперечували того факту, що працюють на Смирнова.

Нагадаємо, чому долар стрімко зростає, і що буде з курсом навесні.

Раніше повідомлялося, євро на заміну долару: НБУ розглядає зміну курсу гривні.

Також, Нацбанк хоче урізати переклади українців: які нововведення готують.