Вирок у справі про заволодіння держкоштами на суму понад 740 млн грн під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням" отримав колишній народний депутат України Олександр Онищенко. Нардеп-утікач виїхав із країни ще у 2016 році, і став громадянином РФ.

Про це стало відомо завдяки повідомленню САП.

Олександр Онищенко, УП
Олександр Онищенко, УП

"15 та 12 років позбавлення волі з конфіскацією - колегія суддів ВАКС винесла вирок народному депутату України VII скликання та його фінансовому директору", - повідомляють у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У Центрі протидії корупції уточнюють, що йдеться про фінансового директора Онищенка Олену Павленко.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Онищенка визнали винними одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України, за сукупністю злочинів йому призначили 15 років ув'язнення з конфіскацією майна та штрафом, а також позбавили права обіймати певні посади на 3 роки після відбування покарання.

Высший антикоррупционный суд ВАКС
Высший антикоррупционный суд ВАКС

А от Павленка було призначено 12 років із конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади на 3 роки. У рамках цивільного позову з фігурантів справи стягнуто 536,6 млн. грн.

У ЦПК додають, що справа Онищенка — одна з наймасштабніших корупційних схем в історії України, щодо неї статус обвинувачених чи засуджених мають близько 30 осіб.

Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

Однією із фігуранток справи була й мати Олександра Онищенка Інеса Кадирова, яка померла влітку 2021 року на 76-му році життя. Їй інкримінували 5 статей: створення злочинної організації, скоєння злочину за змовою, заволодіння та розтрата майна, створення фіктивного підприємства та відмивання грошей у особливо великих розмірах.

У 2019 році жінку ув'язнили, але незабаром відпустили під особисте зобов'язання. На засідання вона з'являлася в інвалідному візку, провину не визнавала. Незважаючи на смерть фігурантки, її справу продовжували розглядати і 2022 року.

Нагадаємо, НААУ злочинно ігнорує темне минуле Олексія Шевчука та призначила його своїм спікером.

Раніше повідомлялося, Нардеп Богдан Торохтій порадував себе в Європі люксовим автомобілем за 7 мільйонів доларів.

Також, скандальний шлейф нового голови Одеської ОВА Олега Кіпера: люстрація, дорогі автомобілі, ДТП з дитиною.