Харківська обласна військова адміністрація нібито уклала контракти на будівництво фортифікаційних споруд із фірмами, які мають ознаки фіктивності, що, ймовірно, призвело до розкрадання сотень мільйонів гривень із бюджету.

Про це пише виконавчий директор Інституту законодавчих ідей Мартін Богуславець.

Вона зазначила, що для угод вибираються люди, які не нагадують успішних бізнесменів, а натомість мають судові справи за крадіжки у супермаркетах, кредити у банках, невиконання батьківських обов'язків та домашнє насильство.

За її словами, департамент ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА уклав прямі контакти на 270 мільйонів гривень на постачання деревини для укріплень з нібито такими «ноунеймними компаніями та ФОП»:

ФОП Чаус І.О.,
ТОВ «Герц індустрія»,
ТОВ «Сатісбуд»,
ТОВ «АТТ БУД»,
ТОВ «ДЕРЕВООБРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО СХІД».

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема
Показати ще

Вона додала, що фірми почали отримувати мільйонні підряди лише через кілька місяців після створення за прямими контрактами без оголошення конкурсу.

Документи ОВА, скріншот: pravda.com.ua
Документи ОВА, скріншот: pravda.com.ua

Богуславець повідомила, що ФОП Чаус Ігор Олегович отримав мільйонні контракти від ОВА вже за три місяці після реєстрації, але до цього мав штраф за крадіжку півлітрової пляшки віскі Jack Daniels у супермаркеті ATB. За це він працював 100 годин на громадських роботах.

Також, за її словами, учасницями схеми виведення грошей були дві жінки з міста Кам'янське у Дніпропетровській області – Вікторія Смоляк та Наталія Коваль – власниці ТОВ «Герц індустрія» та ТОВ «Сатісбуд» відповідно.

За словами Богуславця, перша фірма упродовж року змінила чотирьох керівників, що є ознакою фіктивності, але встигла заробити 116 мільйонів гривень на контрактах.

Виконавчий директор Інституту законодавчих ідей також вказала, що Смоляк є працівником Дніпровського металургійного комбінату та має виконавчі провадження зі стягнення з банків, суди за ухилення від батьківських обов'язків та насильство над матір'ю у стані алкогольного сп'яніння.

"Не дуже схоже на власницю успішної фірми", - сказала Богуславець.

Документи ОВА, скріншот: pravda.com.ua
Документи ОВА, скріншот: pravda.com.ua

А через ТОВ «Сатісбуд» нібито «прогнали» понад 52 мільйони гривень, хоча володарка компанії Наталія Коваль також має «букет судових справ». Серед них позбавлення батьківських прав, перебування п'яної у громадському місці, домашнє насильство щодо чоловіка. Водночас жінка наразі працює позмінно у полі.

Крім того, у ТОВ «Герц індустрія» та ТОВ «Сатісбуд» один директор — Дмитро Кнорозов, який має виконавчі провадження за боргами.

Документи ОВА, скріншот: pravda.com.ua
Документи ОВА, скріншот: pravda.com.ua

Як стверджує Богуславець, через ТОВ «АТТ БУД» та ТОВ «ДЕРЕВООБРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО СХІД» департамент ЖКГ Харківської ОВА також «прогнав» мільйони гривень, а власники та керівники цих фірм належать до десятків нещодавно створених компаній.

Фортифікаційні споруди, скріншот: Facebook
Фортифікаційні споруди, скріншот: Facebook

[quote author=""]«За цією схемою неозброєним оком видно, як хтось у кабінетах влади нещадно реєструє нові фірми, використовуючи для цього людей, які через обставини можуть не здогадуватися про це. І цей хтось продовжує заробляти на крові», - наголосила Богуславець.

Вона зазначила, що зазначені нею факти мають бути розглянуті правоохоронними органами, щоб надалі викрити фірми, які крадуть мільйони на контрактах для ЗСУ.

Фортифікаційні споруди, скріншот: Facebook
Фортифікаційні споруди, скріншот: Facebook

За кілька годин після публікації тексту голова Харківської ОВ Олег Синегубов у своєму Telegram-каналі написав, що дав доручення профільному заступнику зібрати всіх учасників процесу будівництва фортифікаційних споруд у цьому районі.

"Кожен підрядник на засіданні групи “Прозорість і підзвітність” звітуватиме про виконану роботу. Ми також публічно повідомимо про результати засідання під час пресбрифінгу, де представники ЗМІ зможуть поставити будь-які уточнювальні запитання, які хвилюють громадськість. Завжди готові до прозорої публічної реакції", - сказав чиновник.

Нагадаємо, голова ВДА Олег Синегубов взяв участь у зведенні фортифікаційних споруд на Харківщині.

Раніше повідомлялося, кордон віддали в приватні руки: тепер навіть оборону не побудувати.

Також хоча б 250 тисяч людей: командир "Волков Да Вінчі" пояснив, що загрожує Україні без мобілізації.