У Полтаві спалахнув тендерний скандал. Місцева влада оголосила конкурс на покіс трави, але його виграла лише нещодавно створена компанія з Каменського, що викликало безліч питань. Чи можуть троє працівників упоратися з покосом трави на 105 вулицях міста, і чи ця фірма не є фіктивною?

Вся річ у тому, що сума тендеру позамежна – 10 млн гривень.

1 травня Полтавське комунальне автотранспортне підприємство (КАТП-1628) оголосило тендер на послуги з озеленення територій та утримання зелених насаджень.

Згідно з договором, переможець тендеру має протягом 2024 року як мінімум п'ять разів покосити траву на 105 вулицях Полтави загальною площею 1 156 415 кв.м. У тендері взяли участь дві фірми: ТОВ "Сіті будцентр" та "Будівельна компанія-М".

Тендер на покос трави у Полтаві / фото: скріншот Prozorro
Тендер на покос трави у Полтаві / фото: скріншот Prozorro

Популярні новини зараз
Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом Ці каші варити й не потрібно: екстрений перелік круп для відключення світла Пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хто отримає на 300 гривень більше З інших беруть пару тисяч: кому з українців задарма встановлять двозонні електролічильники
Показати ще

Переможець тендеру

Після розкриття пропозицій переможцем стало ТОВ "Сіті будцентр", яке запропонувало виконати роботи за 9 714 000 грн.

Вартість косовиці одного квадратного метра для Полтави складе 1,68 грн (8,4 грн за п'ять разів). 21 травня начальник КАТП-1628 Олександр Максименко підписав договір із ТОВ "Сіті будцентр".

Хто такі "Сіті будцентр"?

ТОВ "Сіті будцентр" – компанія, заснована Анатолієм Ізюмським всього шість місяців тому. Компанія зареєстрована у Полтаві, але сам Ізюмський родом із Хабаровська та проживає в Дніпропетровській області.

У минулому він був офіційним спостерігачем від партії "Слуга народу" у Кам'янському. Під час аналізу поданих документів журналісти виявили кілька підозрілих моментів:

  1. У початковій документації Ізюмський вказав лише себе як директора. Після вимоги організаторів тендеру показати інформацію про кваліфікованих працівників, він додав трьох косарів: Анатолія Адамовського, Дениса Щербацького та Віталія Велета. Виходить, що ці троє мають покосити траву на 105 вулицях п'ять разів протягом року.

  2. Фінансові звіти компанії показали, що чистий прибуток за 2023 рік склав лише 9,9 тис. грн. Щоб відповідати вимогам тендеру, Ізюмський оформив банківську гарантію на 388 555 грн.

Трава / фото: Pixabay
Трава / фото: Pixabay

Другий учасник тендеру

Другим учасником тендеру було ТОВ "Будівельна компанія-М", засноване Жанною Інюшиною у 2016 році. Ця фірма з Кам'янського має значний досвід у державних тендерах та замовлення на 205 млн грн у 2023 році, в основному від Кам'янської міської ради. 2024 року фірма вже отримала замовлення на 122 млн грн.

Таким чином, ситуація з тендером на покіс трави у Полтаві виглядає сумнівною. Можливо, перемога "Сіті будцентру" була обумовлена ​​не прозорістю процесу, а штучним створенням конкуренції.