В Україні, як відомо, крадуть на тендерах та закупівлях, і вся ця справа часто залишається непоміченою. Тому ідея створити аудиторів, які контролюватимуть витрати, видається гарним рішенням. Але тут постає питання: а хто перевірятиме самих перевіряльників? Адже у них також можуть бути свої "цікаві" схеми.

Візьмемо для прикладу Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту у Київській міській адміністрації (КМДА), який очолює Оксана Колтик.

Вона, як розповіли у Першому Бізнесовому, родом зі Львова, будувала свою кар'єру держслужбовцю з 2007 року, і вже у 25 років стала заступником начальника управління, яке пізніше перетворилося на нинішній департамент.

"Київекспертиза" / фото: Укрінформ
"Київекспертиза" / фото: Укрінформ

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Зима буде без світла: тривожний прогноз Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими
Показати ще

Наразі вона заробляє близько 70 тисяч гривень на місяць, що для столиці не дивно. За документами, вона має небагато валюти на руках та вкладів у банках, а також 20% власності квартири батьків у Львові. У Києві свого житла у неї немає, зате є паркомісце і кросовер Mercedes-Benz GLC 220D.

Тут і розпочинаються цікаві деталі. Машину Оксана купила у серпні 2022 року за 986 тисяч гривень. Але, швидше за все, оплата була в доларах, адже на руках у неї було 27 тисяч доларів, що за тодішнім курсом складало трохи більше 990 тисяч гривень.

Щоправда, реальний курс долара тоді був вищим, що викликає питання: може, вона купила машину за долари чи здала їх за курсом НБУ, а потім придбала авто за гривні?

Оксана Колтик / фото: Facebook
Оксана Колтик / фото: Facebook

Щороку в Оксани збільшувалися заощадження в банках, і це не залишилося непоміченим. 2020 року журналісти звернули увагу, що їй вдалося подвоїти свої накопичення на рахунках, хоча зарплата зросла не так значно.

Це викликало підозри, і тепер багато хто замислюється: а чи все так чисто в діяльності цієї держслужбовця?

В останні роки доходи Оксани Колтик, голови Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА помітно зросли, і особливо цікаво це стало на тлі війни. Здається, що саме зараз гроші до неї течуть рікою. В чому секрет?

Є таке комунальне підприємство у Києві – «Київекспертиза», яке підпорядковується департаменту Колтик. Саме це підприємство займається оцінкою збитків від руйнувань у місті та координує відновлення пошкоджених будинків та об'єктів. Отже, і за тендерами на ці роботи воно теж відповідає.

"Київекспертиза" / фото: Укрінформ
"Київекспертиза" / фото: Укрінформ

Працює схема так: експерти «Київекспертизи» проводять обстеження зруйнованої нерухомості та "трохи" завищують обсяги потрібних робіт. Згодом цю завищену оцінку відправляють на тендер. І ось тут у справу вступають компанії, заздалегідь узгоджені та "потрібні" людям Колтик. Вони виграють тендер і, звичайно, не забувають віддячити за перемогу відкату в 10-15% від суми контракту.

Але якщо раптом тендер виграє хтось сторонній, то департамент Колтик починає уважно перевіряти документи, шукати помилки та виписувати розпорядження.

Тут на допомогу приходять "посередники", які за відсоток загальної суми об'єкта допомагають врегулювати ситуацію. Ці посередники безпосередньо пов'язані з директором КП «Київекспертиза» Михайлом Хорошевським та його куратором Колтіком.

Нещодавно поліція викрила схему із завищенням цін при закупівлях для КП «Київмедспецтранс», де з бюджету міста викачали понад 12 мільйонів гривень. І, звичайно, департамент Колтик не помітив нічого підозрілого.

Виходить, що схема працює як годинник, і гроші течуть у потрібні кишені. Але як довго вона ще існуватиме, і чи помітить це хтось на рівні вище?

Нагадаємо, управління "Укрнафти" викачує з бюджету 400 млн грн на місяць: відповідальний сидить у Чехії

Раніше ми писали, скандальний екс-депутат Лук'яненко прагне посади голови Обухова: "годує" свій бізнес за рахунок роботяг

Крім того, Знай.ua повідомляв, сімейство колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського будує нову віллу в Іспанії: ціна питання - 6 млн євро