Нагадаємо нашим читачам, що вночі 26 травня 2023 року за 2 хвилини до початку комендантської години голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир у Києві на блокпості збив на смерть бійця Нацгвардії.

Наступного дня суддю взяли під варту, він досі перебуває у СІЗО. З 27 травня 2023 року він вимушено не працював, а 6 серпня 2024 року Вища рада правосуддя відправила суддю Олексія Тандира у відставку.

Відомо, що за час перебування у СІЗО він отримав понад 1,3 млн грн зарплати. Про це повідомляють журналісти "Інформатора".

Алексей Тандыр, фото: "Громадське"
Алексей Тандыр, фото: "Громадське"

27 травня 2023 року Вища рада правосуддя дала згоду на арешт Олексія Тандира після загибелі людини з вини судді. Також Тандир склав із себе повноваження голови Макарівського районного суду Київської області та був усунений від здійснення правосуддя.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Експертиза показала, що на момент ДТП Тандир був у стані алкогольного сп'яніння. Печерський районний суд Києва залишив колишнього суддю під вартою до 9 вересня 2024 року. 6 серпня 2024 року Вища рада правосуддя звільнила суддю Тандира з посади.

Журналісти дізналися про доходи судді з відповіді на наш запит до регіонального управління Державної судової адміністрації Київської області. Протягом червня 2023 року – серпня 2024 року судді Олексію Тандиру нарахували 1 млн 342 тис. 962 грн.

Фактично на руки він отримав менше, бо із цих виплат ще відмінусували 20 тис. 416 грн. військового збору та 238 тис. 575 грн. податку на доходи. Тому фактично суддя отримав трохи більше ніж 1 млн грн.

За травень 2023 року судді нарахували лише 17 тис. 547 грн. З 2 червня 2023 року йому нараховували лише оклад - без доплат за вчений ступінь та за вислугу років. Оклад судді складає 63 60 грн. Хоча за червень 2023 року судді Тандиру нарахували якісь 18 тис. 95,5 грн. А виплатили зарплату на картку у грудні 2023 року – за багато місяців поспіль.

Кадр із ДТП у ніч на 26 травня, фото: ДБР
Кадр із ДТП у ніч на 26 травня, фото: ДБР

"Наприкінці листопада на початку грудня мені вперше виплатили зарплату за сім місяців. Це чисто нарахована зарплата. Там податки. Близько 20% тощо. Навіть ті суми, які вказані в пресі, вони не такі, як є. Чому ніхто не запитує , що мої діти їдять, коли я перебуваю у СІЗО", - розповів Тандир.

Справа судді Тандира

26 травня 2023 року близько опівночі суддя за кермом автомобіля наїхав на 23-річного військовослужбовця. Внаслідок ДТП нацгвардієць-строковик від отриманих травм загинув на місці. Для Олексія Тандира неодноразово продовжували термін утримання під вартою - зараз він триває до 9 вересня 2024 року, але судді можуть і далі продовжити.

На початку серпня 2023 року працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо судді. Усього провели 18 експертиз, серед яких судово-медичні, хімічні, технічні та інші.

Оскільки він має спеціальні професійні знання, методики та багату судову практику розгляду правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, під час відбору біологічних зразків намагався спотворити їх зміст, щоб приховати стани алкогольного сп'яніння.

Олексій Тандир. Фото: скрін youtube
Олексій Тандир. Фото: скрін youtube

Незважаючи на це, висновками судових експертиз підтверджено вміст алкоголю у наданих зразках. За результатами автотехнічної, трасологічної та технічної експертиз доведено порушення правил дорожнього руху, недотримання заборон дорожніх знаків та значне перевищення швидкості на момент зіткнення.

Суддя підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху у стані алкогольного сп'яніння, які спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 10 років.

Тандир є офіцером запасу і просив у суду дозволу мобілізуватися, але суд відмовив йому у цьому проханні. 6 серпня 2024 року Вища рада правосуддя відправила суддю у відставку.

Нагадаємо, суддя Тандир хоче мобілізуватися, щоб не бути за ґратами та продовжувати отримувати гроші.

Раніше повідомлялося, що суддя Тандир, який збив нацгвардійця, отримав 400 тис гривень зарплати сидячи в СІЗО.

Також, суддя Тандир, який збив на смерть військовослужбовця, скоро буде вдома: "Перед законом всі рівні, але деякі рівніші".