З проектом бюджету на наступний рік ситуація, прямо скажемо, дивна: підвищення зарплат для вчителів та лікарів не передбачається, але прокурорам, суддям та правоохоронцям збираються виділити більше грошей.

Як це пояснюють чиновники? Про це Телеграф розповіла Ніна Южаніна, депутат від "Європейської солідарності".

Ніна брала участь у засіданнях бюджетного комітету та хотіла зрозуміти, як реагують на пропозиції їхньої фракції. Вона зауважила, що витрати можна було б скоротити на 99 мільярдів гривень. У процесі обговорення стало зрозумілим, що в бюджеті є програма, яка передбачає збільшення зарплат прокурорів на 2,7 мільярда гривень порівняно з цим роком.

Генеральна прокуратура України, фото: REUTERS
Генеральна прокуратура України, фото: REUTERS

Генеральний прокурор та інші високопосадовці вирішили, що настав час підняти прожитковий мінімум, на основі якого розраховуються їхні оклади.

Популярні новини зараз
Не забудьте перевести годинники: коли українці перейдуть на зимовий час і нащо ВПО потраплять під перевірки: виплати збережуть не всім Хто з чоловіків справді важливий для економіки: починається аудит "броней" Перші снігопади: українців попередили про погоду
Показати ще

Наразі він становить 1600 гривень, але пропонують орієнтуватися на 2102 гривні, як в інших держорганах. Оклад окружного прокурора – це 25 прожиткових мінімумів і з різними надбавками прокурори в середньому отримують 68 тисяч гривень. Але чому саме зараз вирішили переглядати прожитковий мінімум, ніхто не зміг пояснити.

Прокурор / Фото: Pinterest
Прокурор / Фото: Pinterest

Хто ще у списку?

Прокурори – не єдині, хто отримає збільшення зарплат. У бюджеті заплановано збільшити витрати на суддів місцевих та апеляційних судів на 1,35 мільярда гривень. І це не все – за іншою програмою додадуть ще 215 мільйонів. У результаті вийде майже 1,5 мільярда.

Суддям першої інстанції наразі можуть виплачувати премії до 40% від окладу щомісяця. Мабуть, через низькі зарплати в місцевих судах важко знайти бажаючих працювати.

Правоохоронні органи теж не відстають і намагаються привести свої зарплати у відповідність до нових законів. Їхні виплати залежать від прожиткового мінімуму, який встановлюється на початку року. Кожне відомство намагається "повернути" собі втрачені суми.

Усього планується збільшити витрати на зарплати для близько 70 розпорядників коштів. Це пов'язано з реформою, яка розпочалася у 2020 році та передбачає створення системи грейдів. Тобто зарплата буде вищою у тих, хто на одній і тій же посаді показує найкращі результати.

Правоохоронці, фото: прес-служба патрульної поліції
Правоохоронці, фото: прес-служба патрульної поліції

У Мінфіні запевняють, що всі запити було зібрано в єдиний документ та відправлено на розгляд. Але Ніна вважає, що потрібно вести діалог із розпорядниками, коригувати запити та шукати шляхи зменшення витрат, а не просто узгоджувати все без розбору.

Проте, схоже, політичної волі для цього немає, особливо з боку прем’єр-міністра, який має організовувати роботу міністерств.

Таким чином, складається цікава картина: гроші будуть спрямовані на підтримку тих, хто й так отримує чимало, тоді як освітяни та медики залишаються поза увагою. Цікаво, як це вплине на подальші дебати у парламенті та сприйняття бюджетної політики з боку суспільства.

Раніше стало відомо про те, що літніх українців загнано в кут: у Мінсоцполітики анонсували перерахунок "старих" пенсій

Також ми писали, що з солдатів стягують військовий збір: не можуть зрозуміти

Читайте також, в Україні буде дефіцит робочої сили після війни: з-за кордону не відпустять