Вчені представили нові дослідження Плутона, які засвідчили, що він влаштований набагато складніше, ніж вони уявляли до сьогодні.

Про результати спостережень астрономи розповіли на науковій конференції в Техасі The Woodlands.

Космічний зонд New Horizons зафіксував дивні зміни на поверхні карлика. Вчених спантеличив той факт, що поверхня Плутона може темніти та червоніти під туманним блакитним небом.

Не дивлячись, що туман, наповнений атмосферними частками , осідає на поверхні планети рівномірно, все одно, деякі ділянки відрізняються кольорами.

За словами науковців, такий ефект може створювати космічне випромінювання, яке і забезпечує "розфарбовування" Плутона.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Крім того, планета постійно віддаляється від Сонця, та часті атмосферні опади у вигляді замерзлих газів та опромінення їх і дає таких насичений відтінок однієї з найяскравіших планет системи.

А от атмосфера планети викликала масу запитань.

"Туман атмосфери Плутона був приголомшливим сюрпризом", - говорить фізик з університету Джона Хопкінса Ендрю Ченг.

Виявилося, що атмосфера карлика влаштована набагато складніше. Спеціалісти помітили, що туман підіймається на 200 кілометрів від поверхні та складається з понад 20 різних шарів.

На думку вчених, така розшарована атмосфера може бути наслідком дії слабких вітрів на Плутоні.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", фінський фотограф зібрав та змонтував півсотні тисяч знімків поверхні Марсу та показав красу Червоної планети.