Сотні старовинних автомобілів показали у Києві на фестивалі OldCarLand. Він проходив із 28 квітня по 2 травня у Державному музеї авіації. На його території площею 16 гектарів виставили 911 одиниць техніки. Багато машин, мотоциклів і велосипедів стояли прямо під крилами літаків.
Оскільки тематикою фестивалю стали “автомобілі, що змінили світ”, то на центральній алеї виставили машини, які свого часу стали революційними у технічних рішеннях. На захід привезли перший в історії людства автомобіль - триколісний Benz Patent-Motorwagen. Машину запатентована 1886 року. Її створив Карл Бенц. Поряд поставили Citroën DS 1950-х років - французький легковик із пневмопідвіскою. Вона дозволяє змінювати кліренс автомобіля. Біля них перший в історії позашляховик Willys MB 1940-х років.
“Це вже шостий фестиваль OldCarLand. Щоразу намагаємося привозити сюди машини, які ніде раніше на подібних заходах не показували. Наприклад, цього разу нам вдалося зібрати майже повну колекцію радянських представницьких автомобілів. Два з них ніколи раніше ми не показували. Це ЗІС-110 1953 року випуску та ЗІЛ-115 1978 року”, - говорить один із організаторів заходу Павло Лозовенко.
ЗІС-115 — це перший радянський лімузин. У його оснащенні багато пристроїв, які раніше машинах СРСР не використовували. Це коробка передач на кермі, гідроелектросклопідйомники та лічильник добового пробігу.
Свої машини звезли показати провідні автоклуби України. Наприклад, із Харкова привезли “Шевроле Бель ейр” 1957 року випуску. Із Запоріжжя — унікальний “Опель Родстер”.
Крім цього, на заході було кілька десятків автобусів. Найстарішим був ЗІС-8. Це автобус 1930-х років. Таким возили Шарапова у фільмі “Місце зустрічі змінити не можна”. Крім цього представили цілу експозицію автобусів ЛАЗ у вигляді еволюції.
“Ми привезли різні моделі. Найстаріші із них — взагалі в одиничному екземплярі. Це старі автобуси, які вдалося врятувати й відновити. Справа в тому, що в ЛАЗах багато кольорових металів і їх нерідко здавали на брухт. Цього разу вперше ми привезли унікальний ЛАЗ 699 «Україна». Це передсерійна модель, прототип ЛАЗ-699Р. Закінчили його прямо перед фестивалем”, - говорить один із організаторів Вадим Навроцький.
На фестивалі можна було позмагатися з водійської майстерності, діти мали можливість взяти участь в перегонах на педальних машинках й пограти на професійних барабанних установках.
Нагадаємо, наступний фестиваль ретромашин відбудеться восени.