У Дніпрі в найближчі рік-два з’являться сміттєпереробний завод і комплекс з анаеробним реактором для отримання біогазу з органічних відходів сумарною вартістю 50 мільйонів доларів.

Їх планує збудувати компанія "Фарстон" з Великобританії. Про це в інтерв’ю виданню "День" розповів мер міста Борис Філатов.

Реалізація проекту дасть змогу щорічно переробляти до 200 тисяч тон сміття.

Філатов пояснив, що сучасна сортувальна лінія дозволить заробляти інвесторам на цінних компонентах, вилучених з твердих побутових відходів.

"Фракція органіки, яка в Дніпрі становить 25-30% відсотків в залежності від сезону, буде перероблятися в анаеробному біореакторі і буде проводитися біогаз, який піде на продаж або спалюватиметься на установці для генерації електроенергії ", – додав міський голова Дніпра.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

За його словами, влада щонайменше раз на тиждень отримує від іноземних інвесторів пропозиції щодо утилізації міського непотребу. Свої послуги пропонували канадці, китайці та японці.

"Але в практичній площині можна говорити тільки про англійців, з якими ми реально можемо вийти на фінішну пряму: за місяць досягнемо домовленостей і визначимо правову форму співпраці, ще чотири місяці піде на проектування, рік - на будівництво", – озвучив строки посадовець.

Борис Філатов також зазначив, що проект окупиться протягом 10 років, а британці планують заробляти на ньому до чотирьох мільйонів доларів щороку. При цьому зраз тривають переговори про те, аби дніпровські комунальні підприємства, які експлуатують полігон, могли претендувати на 10 - 15% прибутку.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", про будівництво двох сміттєпереробних заводів заявила і столична влада.