Рідкісні знахідки виявили цього літа працівники Тернопільської обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури. Археологічна експедиція відбувалась на території Теребовлянського замку.

Директор інспекції Марина Ягодинська вивчає замок у Теребовлі Марина Ягодинська з 1980-х років. На початку 2000-х, під час давньоруської археологічної експедиції Тернопільської інспекції, на подвір'ї замку були відкриті поховання XVI-XVII століть. Одне з них – сімейне. У ньому лежали чоловік, жінка і дитина в ногах жінки. Люди були прикриті зверху дверима з двома металевими фігурними завісами.

Між черепами похованих виявлено мушкетну кулю XVI століття, яка разом з керамікою і скляними виробами того часу в культурному шарі дозволила археологам стверджувати, що поховання здійснювались в один із ворожих нападів на замок в XVI-XVII ст.

Читайте також: Італійські вчені вважають, що виявили останки Мони Лізи

Стосовно цьогорічної знахідки, то це не перше поховання. Свого часу, ще у 2003 році, археологам доволидося знаходити скелети ще п'ятьох похованих воїнів.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

"Видно, що людей ховали нашвидкуруч, ями неглибок. Кістки воїна, знайдені влітку, я передавала на дослідження у Київ. Попросила антрополога, щоб вияснив, від чого померла людина: чи під завалами стіни чи була вбита отими кулями. Чекаємо висновку вченого. Єдине, що можемо зараз сказати — це був чоловік, досить молодий. Мав здорові, без карієсу, зуби, масивне підборіддя", - розповідає Ягодинська.