Дослідники Італії заявили що їм вдалося виявити останки жінки, із якої малював видатний художник Леонардо да Вінчі свою відому картину "Мона Ліза".

Про це пише агентство Reuters.

"Сучасні технології поки не дозволяють з точністю визначити, чи дійсно знайдені останки належать Лізі Герардіні, дружині флорентійського купця Франческо дель Джокондо, яка, як вважається, позувала для Леонардо да Вінчі", - ідеться повідомленні.

Читайте також: Міньйон і Мона Ліза: дитячі малюнки крейдою (фото)

Хоч багато хто вважає, що особистість жінки - не відома, багато істориків сходяться на думці, що це була саме Герардіні. Археологи давно шукали її останки в монастирі, де вона провела останні дні життя.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

В процесі робіт вони розкрили фамільний склеп родини Джокондо для проведення аналізу ДНК. У ході розкопок знайшли останки багатьох людей, проте аналіз показав, що останки лише в одній з могил відносяться до періоду, коли жила Ліза Герардіні.

"Якби ви запитали мене особисто, що я думаю, я б сказав, що переконаний, що ми знайшли її", - заявив голова держкомітету Італії з розвитку історичної та культурної спадщини Сільвано Вінчеті, додаючи, що, документація про місце поховання і результати наукових досліджень переконали його в тому, що знайдені останки належать таки Герардіні.

Череп жінки знайти не вдалося, тому поки наразі неможливо точно відтворити риси ї обличчя.

Інші експерти більш обережні у своїх оцінках, вони стверджують, що, враховуючи стан знайдених фрагментів тіла, неможливо бути до кінця впевненим.

Довідка. "Мона Ліза", також відома як "Джоконда", вважається одним з найвідоміших творів живопису в історії. Написана Леонардо да Вінчі в 1503-1505 роках, картина зберігається в Луврі в Парижі.