Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв , виступаючи на конференції у Братиславі, розповів про долю кримських татар, які століттями борються за вільне життя на півострові. Кримчани потерпали від безжальних режимів, раніше від радянського, а тепер від російських окупантів, яких Джемілєв назвав гіршими за радянських.

Тези свого виступу народний депутат оприлюднив на сторінці в Facebook.

"Боротьба кримських татар була довгою й наполегливою, але зрештою успішною. Сотні людей пройшли через тюрми і табори, деякі так і закінчили своє життя в тюремних застінках.

Одним із національних героїв кримських татар вважається простий трудівник Муса Мамут, який у 1978 році в Криму на знак протесту проти свавілля радянської влади і не бажаючи піддаватися повторній депортації вчинив акт самоспалення", - пригадав Джемілєв страшні роки протистоянь та боротьби.

Представник кримських татар висловив гордість за те, що народ все ж вистояв у нерівній боротьбі та не пролив жодної краплі чужої крові.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

"Але ми з гордістю говоримо, що повернулися на батьківщину завдяки майже півстолітній боротьбі з одним із найбільш могутніх і безжальних режимів, причому не проливши жодної краплі чужої крові", - написав уповноважений президента.

Мустафа Джемілєв, говорячи про свавілля радянської влади, перейшов до питання з нинішньою ситуацією у тимчасово окупованому Криму. Він пояснив, що три роки тому на території півострова окупанти встановили новий режим, який, за словами нардепа, ще гірший, ніж був колись.

"Крим окуповано російськими військами й на окупованій території встановлено жорсткий напівбандитський тоталітарний режим. Народ, який багато років боровся проти тоталітарного радянського режиму, знову опинився під режимом, який за деякими своїми ознаками навіть гірший радянського. Народ, який після півстолітньої заслання нарешті повернувся на батьківщину, знову під натиском репресій поступово змушений залишати Крим і переселятися на материкову частину України", - підсумував Джемілєв.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", 5 квітня кримські "прикордонники" не пустили українця на материк. Силовики заявили, що чоловік нібито намагався вивезти боєприпаси.