Україна продає аграрну продукцію у 190 країн. При цьому повністю забезпечує потреби внутрішнього ринку в основних товарах. Про це розповів Олексій Павленко, міністр аграрної політики і продовольства.

Пшеницю і кукурудзу Україна постійно продає майже у 50 країн світу, соняшникову олію — у 40.

"Зернові здебільшого постачаємо в Північну Африку - Єгипет, Туніс, до країн Південної Азії та Західної Європи. Нашу олію купують Індія, Китай, Єгипет та ще десятки країн світу", - говорить Ярослав Левицький, аналітик компанії "ПроАгро".

Останні роки відправляли на експорт близько 4 мільйонів тонн олії, однак цього року буде менше — приблизно 3,6 мільйонів,

"Вітчизняні підприємства вже почали постачати яєчний порошок в Західну Європу. Яйця — в Ізраїль і Об'єднані Арабські Емірати. Якщо вже потрапили ОАЕ, то значить за вимогами українські яйця підійдуть й іншим арабським країнам. Щодо Західної Європи, то поки не можемо туди постачати цю продукцію, в тому числі через високі вимоги щодо умов утримання курей. На кожну курку треба ледь не півметра квадратних простору. Також вітчизняні яйця мають відповідати європейським санітарним вимогам. Загалом вітчизняні яйця і курятина мають високу якість".

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Читайте також Україна нарощує експорт аграрної продукції в Китай (інфографіка)

У консалтинговій компанії "Інфагро" говорять, що Україна може постачати у Західну Європу і молокопродукти, але поки це нереально.

"Сири ми туди не можемо постачати, бо нам буде важко конкурувати із їхніми виробниками. Там інші смакові вподобання і менша собівартість сироваріння. Молоко не можемо постачати, бо воно не відповідає європейським вимогам. Для продажу на їхньому ринку воно має бути автоматизованого доїння, а не ручного", - говорить Василь Вінтоняк, директор компанії "Інфагро".