З 20 до 30 гривень може подорожчати гречка у найближчий місяць, прогнозують експерти. Пов'язують це із низьким врожаєм та великими обсягами продажів вітчизняної крупи за кордон.

"Ціни на гречку – це питання політичне і спекулятивне останні роки. Населення вимірює свій добробут ціною на цю крупу. Політики використовують підвищену або понижену ціну кілограма задля своїх політичних цілей", - говорить "Знай" Микола Верницький, директор консалтингової компанії "ПроАгро".

На його думку, в Україні немає неврожаю гречки. Є менший врожай порівняно з минулим роком.

"Звісно, ціни зростуть на якийсь відсоток. Але я не беруся прогнозувати на який саме. Адже з досвіду попередніх років ціна не завжди прямо пропорційно залежить від врожаю. Якщо зараз більшість засобів масової інформації повідомить про різке подорожчання крупи, то всі побіжать у магазини її купувати. Мережі супермаркетів побачать, що підвищений попит, і стануть піднімати ціну", - прогнозує експерт.

Читайте також "Україна постачає продукти у 190 країн" - Мінагрополітики

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Микола Верницький вважає, що подорожчання гречки не вплине загалом на добробут населення.

"Гречка – це ж не є якимось безальтернативним товаром. Її можна замінити іншими крупами. Тому, я думаю, проблема насправді менша, ніж показують скрізь".

Нагадаємо, зараз кілограм гречки в столичних супермаркетах продають від 19 до 23 гривень залежно від виробника.