Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв знову заявив, що його країна припинить чинність режиму преференцій щодо України в рамках зони вільної торгівлі в межах СНД, якщо набуде чинності зона вільної торгівлі України і Європейського союзу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами Медведєва, буде йтися про перехід від режиму преференцій до звичайного режиму "найбільшого сприяння", який буде мати для України "цілком серйозні економічні наслідки". Він уточнив, що при цьому не йдеться про режим обмежень чи санкцій на зразок того, що Україна почала запроваджувати проти Росії.

Виступаючи на засіданні так званої ради міністрів Союзної держави – об'єднаної структури Росії й Білорусі, яка переважно на папері об'єднує ці держави ще з 1997 року, – він нагадав, що підписав постанову російського уряду про це ще рік тому.

Російський прем'єр нагадав, що нині досі тривають тристоронні переговори з цієї проблеми між Україною, Євросоюзом і Росією, але висловив сумнів, що якоїсь домовленості вдасться досягти до кінця року, коли має запрацювати зона вільної торгівлі України й ЄС.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

"Тоді нам доведеться цю постанову, що лежить у мене в сейфі, наприкінці року видати і надати йому юридичної чинності", – додав Медведєв.

Читайте також: Угоду про асоціацію з Україною ратифікували 24 держави ЄС (інфографіка)

У Києві і у Брюсселі вже багато разів підтверджували, що економічна частина Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, яка передбачає створення зони вільної торгівлі між ними, набуде попередньої чинності з 1 січня 2016 року. Угода набуде чинності в повному обсязі після того, як її ратифікацію завершать усі сторони, зокрема, всі 28 країн-членів ЄС.

Росія заявляє, що створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС створює загрозу для її економіки за умов, коли одночасно діє зона вільної торгівлі в межах СНД, учасниками якої є і Київ, і Москва. Відтак у Росії погрожували скасувати для України преференційні умови, передбачені угодою про зону вільної торгівлі СНД.