Сьогодні вартість пального в Україні така, як і минулого тижня. Літр бензину А-95 в середньому коштує 20,65 грн. Мережі, що торгують вітчизняним пальним, продають його за 18,4 грн. Ті, що продають бензин із-за кордону, - за 22,9. Дизпаливо відповідно продають за 17,35 грн і 21,49 грн. Середня вартість газу для авто 7,93.

В Антимонопольному комітеті такі ціни на бензин вважають завищеними. Тому там рекомендують їх знизити до економічно обґрунтованих.

"Теперішні ціни на пальне відповідають ринковим умовам. Після зниження цін на нафту вітчизняні мережі автозаправних станцій знизили ціни. Звісно, зниження проходило не синхронно, одні це робили швидше, інші повільніше. Щоб ринок нафтопродуктів правильно функціонував, як того хоче Антимонопольний комітет, варто було братися за його контроль ще на початку року", - говорить "Знай" Сергій Куюн, директор консалтингової компанії "А-95".

Читайте також Вперше за два місяці вартість нафти опустилася нижче 60 доларів

За його словами, деякі мережі АЗС демпінгували й мали можливість продавати пальне дешевше.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

"Якщо подивитися структуру ціни літра пального, то вони продавали його нижче собівартості. Це означає одне – або вони торгували підробкою, або ухилялися від податків. І цікаво, що тоді Антимонопольний комітет нічого не казав. Ці мережі переманили низькими цінами клієнтів інших заправок. Ті почали потерпати від збитків. Коли ціни на нафту почали опускатися й пальне врешті-решт стало дешевшати і в них, то вони притримували зниження цін, аби компенсувати хоча би частково свої збитки", - пояснює експерт.

Нагадаємо, вартість пального на більшості українських заправок почала знижуватися у серпні. За два тижня після зниження світових цін на нафту на 12 доларів.