Сьогодні долар продають за 23,97 грн, купують — за 23 грн. Деякі фінустанови продають американську валюту по 24,5 грн. Офіційний курс Нацбанку 22,57 грн. Це майже на гривню більше, ніж тиждень тому. На міжбанківському ринку долар коштує 23,05 грн у продажі та 22,8 грн у купівлі.

"Такий стрибок вартості долара можна пояснити тим, що, по-перше, люди повірили деяким аналітикам, що після місцевих виборів все подорожчає і стали переводити свої заощадження в американську валюту. По-друге, експортери стали затримувати виручку. Очікуючи, якою буде вартість долара. Зараз вони бачать, що долар поліз вгору й, очевидно, затримуватимуть валюту далі. Це для того, щоб потім вигідніше продати", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст компанії AFS.

За його словами, зараз немає реальних передумов для подорожчання американської валюти.

"Звісно, гривня знецінюється. Відповідно дорожчає долар. Проте за останній місяць не мало бути різких стрибків. Адже Україні реструктуризували борг, вдалося знизити видатки за деякими статтями бюджету. Внаслідок замороження конфлікту на Донбасі туди спрямовується менше грошей", - пояснює експерт.

Читайте також НБУ суттєво послабив гривню

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Він прогнозує, що у листопаді долар щонайменше на 50 копійок подешевшає.

"Експортери привезуть в Україну виручку, ажіотаж людей вщухне. За оптимістичним прогнозом, вартість долара в обмінниках повернеться до 22,5-22,8 гривень. А потім у грудні американська валюта знову подорожчає до теперішнього рівня. На початку 2015 року її продаватимуть вже по 25 гривень", - говорить Володимир Марченко.

Нагадаємо, тиждень тому курс долара в банках і обмінниках був на 80-90 копійок нижчим.