Мінагрополітики і продовольства підвищить мінімальні ціни на цукор із цукрового буряка на 40% - із 6454 грн до 9,078 грн за тонну. Такий проект постанови розмістили на сайті Кабміну.

"Рішення про підвищення цін прийняли, бо через подорожчання газу зросла собівартість виробництва цукру. І все одно тонну цукру за 6,5 тисяч гривень вже б ніхто не продавав", - говорить "Знай" Ярослав Левицький, аналітик консалтингової компанії "Проагро".

Читайте також Наступного року долар продаватимуть за 26 гривень - експерт

За його словами, у владі зараз є представники цукрового бізнесу, які лобіюють збільшення вартості свого продукту.

"Вартість цукру із буряка у нас така сама, як на світових біржах. Але ціна робочої сили в Україні дешевша. Така ситуація виходить через те, що у нас обмежений імпорт цукру із тростини, який удвічі дешевший за буряковий. Тому немає балансу цін, всі прив'язані саме до бурякового цукру", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Держава дотує вітчизняне бурякове цукроваріння, щоб зберегти робочі місця.

"Бізнесмени цим користуються, не розвивають свої підприємства. Працюють на старому обладнанні. Тому цукор і надалі дорожчатиме. Якби дозволили ввезення імпортного цукру із тростини, ціни пішли б на спад", - зауважує фахівець.

Нагадаємо, зараз кілограм цукру в магазинах коштує від 18 грн.