Росія реструктуризує український борг у $3 млрд. Про це повідомив російський президент Володимир Путін. Він сказав, що пропонує погашати Україні $1 млрд протягом 2016-2018 років. А цього року погашати кредиту не потрібно.

При цьому російський президент хоче, аби країни ЄС і США гарантували відшкодування Україною боргу Росії.

"Також ми попросили такі гарантії від одного із солідних міжнародних фінансових інститутів. Сподіваємося, що це питання буде вирішено до початку грудня поточного року", - сказав Путін.

Він наголосив, що всі розрахунки стосовно російського варіанту реструктуризації узгоджені із Міжнародним валютним фондом.

"У них немає виходу. Те, що вони лякали Україну дефолтом ще не означає, що Росія готова до такого розвитку подій. Так, Україна б втратила в якомусь смислі репутацію. А росіяни — гроші. У такий кризовий період для них це була б велика втрата", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Популярні новини зараз
Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

Читайте також Через подешевшання нафти російську економіку влітку чекає крах - експерт

Він вважає, що Україна не повинна віддавати позики Росії. Оскільки цей борг є політичним і прийнятий під тиском Кремля в кінці 2013 року.

"Його можна було визнати ще в 2014 році одіозним і не додавати до загального державного боргу. Проте уряд чомусь із цим затягував і врешті-решт тепер все склалося так, що ми вже не можемо від нього відмовитися", - пояснює експерт.

На його думку, Україна має погашати заборгованість перед Росією за загальними умовами, які діють і для інших кредиторів.

"Ми не маємо йти ні на які особливі умови у випадку із окупантами".

Нагадаємо, Україна мала в грудні 2015 року повернути Росії $3 млрд Москва на таку суму викупила українські бонди на Ірландській біржі